Vinklátová (SLK): Starožitnému nábytku se v Severočeském muzeu dostává náležité péče

29.07.2022 19:37

V rámci projektu Záchrana pokladů z depozitářů Severočeského muzea probíhá také restaurování předmětů z podsbírky Dřevo-nábytek v ateliéru Svitas Art Design rodiny Špačkových ve Svitávce u Boskovic. Od léta 2021 zde bylo restaurováno prvních deset kusů starožitného nábytku.

Vinklátová (SLK): Starožitnému nábytku se v Severočeském muzeu dostává náležité péče
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Historický nábytek nám dává zprávu o tom, jak lidé v té které etapě žili. V jakém byli postavení, zda byli dobře situovaní, či naopak. Vidíme na něm také řemeslnou zručnost, techniky a nástroje, které řemeslníci ve své době používali,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. 

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí

Sbírka nábytku v Severočeském muzeu zahrnuje řadu zajímavých exponátů vynikající uměleckořemeslné úrovně. Některé z nich se však od jejich získání dosud nepodařilo uvést do původního stavu, ve kterém bychom je mohli prezentovat návštěvníkům na výstavách nebo v katalozích. Nyní se díky projektu Záchrana pokladů z depozitářů Sveročeského muzea zrestauruje téměř čtyřicet historicky významných kusů nábytku reprezentujících tradici evropské uměleckořemeslné výroby v období 16. až 19. století,“ říká Jan Virt, kurátor sbírky nábytku. 

V souboru se nacházejí čtyři skříně a jedna prosklená vitrínka, která sloužila k vystavování skla a porcelánu. Soubor dále obsahuje dva příborníky určené pro ukládání nádobí, jednu komodu s prací nástavbou a dva komodové sekretáře s tabernáklem. 

Komoda se objevila v období baroka, jako nový typ nábytku určený k ukládání menších kusů oděvu. Měla zpravidla tři velké zásuvky. Na komodu někdy mohla navazovat psací nástavba ve formě výklopné psací desky, určená k vyřizování písemných dokumentů a korespondence. Z komody je odvozený komodový sekretář složený ze tří dílů. Na komodu navazuje ve střední části výklopná psací deska, na níž je nasazen nástavec se dvěma řadami zásuvek a skříňkou uprostřed.

Veškerá nábytková kování restaurátor očistil a zakonzervoval. Chybějící kování se nově vyrobila. Zhotoveny byly také nové klíče. Veškeré chybějící lišty a dřevořezby se doplnily a opravily se vady v materiálu. Vnitřní i vnější části povrchu dřeva restaurátor jemně očistil. Na některých kusech bylo potřeba odstranit konstrukční vady a nevhodné předchozí restaurátorské zásahy. Zrestaurované předměty byly převzaty kurátorem sbírky do depozitáře nábytku a jsou připraveny k prezentaci veřejnosti na výstavách nebo v expozici uměleckých řemesel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny