Vinklátová (SLK): Úpravy muzea přinesou víc minerálů i novou fotogalerii Viléma Heckela

27.01.2020 15:05

Rekonstrukci jednoho ze svých objektů chystá Muzeum Českého ráje v Turnově. Jde o dům číslo popisné 72 ve Skálově ulici.

Vinklátová (SLK): Úpravy muzea přinesou víc minerálů i novou fotogalerii Viléma Heckela
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Výsledkem bude kultivovaně harmonicky propojený komplex, který nabídne lepší podmínky návštěvníkům expozice i pracovníkům muzea. V letošním roce začne první etapa stavebních úprav — rekonstrukce střechy, jež je v havarijním stavu.

„Díky stavebním úpravám domu, který bezprostředně sousedí s hlavní budovou muzea a je propojen s novou horolezeckou expozicí, vznikne ucelený muzejní areál včetně přednáškových prostor a zázemí pro odbornou muzejní práci. Počítáme s postupnými opravami a samozřejmě budeme hledat dotační zdroje pro jejich financování,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Náklady na první etapu činí bezmála dva miliony; milion korun poskytne z účelové dotace zřizovatel muzea, jímž je Liberecký kraj, osm set tisíc korun uvolní město Turnov.

„Naší prioritou je zajistit, aby se první etapa rekonstrukce uskutečnila v plánovaném termínu do konce letošního listopadu. Současně budeme připravovat druhou fázi stavebních úprav včetně změny projektové dokumentace v souvislosti s rozdělením rekonstrukce do více etap,“ dodala ředitelka Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová.

V budoucnu by se tak areál muzea rozroste o přednáškový sál vhodný ke konferencím, přednáškám, či kulturním programům: V komplexu naleznou nové umístění též provozní a konzervátorské dílny, které se nyní nalézají ve zcela nevyhovujících prostorách, pořádací místnost pro archiváře, depozitní prostor pro umístění zapůjčených exponátů na výstavy a také archiv účetnictví. 

Dojde rovněž k rozšíření stálé expozice mineralogie, zřízení fotogalerie Viléma Heckela jako součásti interaktivní expozice o horolezectví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…