Vláda ČR pomáhá záplavami sužovanému Srbsku a také Bosně a Hercegovině

18.05.2014 17:03

Česká vláda se zapojila do okamžité pomoci Srbsku i Bosně a Hercegovině, které v těchto dnech sužují ničivé záplavy, jež si vyžádaly desítky obětí. Česká republika pomáhá jak v oblasti humanitární, tak technické a záchranářské.

Vláda ČR pomáhá záplavami sužovanému Srbsku a také Bosně a Hercegovině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Vyjadřuji hlubokou lítost nad desítkami obětí, které si v Srbsku a také v Bosně a Hercegovině vyžádaly ničivé povodně. Jedná se o obrovskou tragédii v celé této oblasti, musíme být v těchto těžkých chvílích našim balkánským partnerům maximálně nápomocní. Česká republika je ve spojení s představiteli vlád postižených zemí, nabídli jsme okamžitou pomoc a expertní týmy z České republiky se zapojili do humanitárních i záchranářských prací. Pomoc postiženým zemím také koordinujeme s ostatními zeměmi Evropské unie,“ uvedl předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

ČR zapojila bezprostředně do pomoci své experty, pomocné humanitární síly a formy pomoci společně koordinují ministerstvo zahraničí s ministerstvem vnitra. To vyslalo již v pátek 16. 5. do Srbska tzv. „čerpací odřad“, který od soboty poblíž města Lazarevec začal odčerpávat vodu z místní elektrárny. Po odčerpání vody z této elektrárny a průzkumu další lokality se odřad přesunul do další zatopené elektrárny, která je v okolí Veliki Crljeni.

Čerpací odřad je vybaven jedním velkokapacitním čerpadlem s nezbytným vybavením. Jednotka disponuje například také vlastními pohonnými hmotami a člunem, aby byla na místě zcela soběstačná. Odřad tvoří devět příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, konkrétně 8 příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR a jeden příslušník HZS Olomouckého kraje.

Nezávisle na odřadu odletěl do Srbska také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu. Jedná se o plk. Romana Hlinovského, ředitele HZS Libereckého kraje, který byl nominován a následně zařazen do koordinačního týmu sestaveného Evropskou komisí. Hlavním úkolem týmu expertů je získání detailních informací o situaci v zemi.

„Česká republika bude oběma zemím nápomocna také při obnově poškozené infrastruktury a prevenci dalších katastrof. Na tuto pomoc vyčlenilo ministerstvo zahraničí celkem 5 milionů korun. Nabídli jsme také další formy pomoci, v tuto chvíli čekáme na to, zda je postižené země využijí.“ doplnil premiér Sobotka.

ČR v tuto chvíli po dohodě ministerstva zahraničí a ministerstva vnitra - generálního ředitelství HZS ČR nabídla další pomoc povodněmi postiženému Srbsku. Jedná se o další dva záchranné týmy, které jsou schopny vyjet plně vybaveny na pomoc do 6ti hodin od akceptace této nabídky Srbskem.

První tým – jednalo by se o tzv. WASAR tým, tedy speciální tým pro vyhledávání a záchranu osob z vody při povodních. Ten čítá 41 osob, má k dispozici 11 vozidel a sebou by si vezl 13 lodí různého typu.

Druhý tým – by byl opět čerpací odřad. 10ti členný tým by odjel s velkoobjemovým čerpadlem, které je schopno odčerpat 1500 litrů vody za sekundu a dalším potřebným vybavením.

ČR nabídla rovněž materiální humanitární pomoc povodněmi postižené Bosně.  Jedná se o 1200 balíčků první pomoci a nouzového přežití. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).