Vláda: Jsme povinováni naplňovat odkaz paní Hany Benešové, aby vila byla přístupná

15.08.2013 20:05

Úřad vlády chystá rozšíření dnů otevřených dveří vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí.

Vláda: Jsme povinováni naplňovat odkaz paní Hany Benešové, aby vila byla přístupná
Foto: Radek Kraus
Popisek: Benešova vila

Úřad vlády ČR chystá rozšíření návštěvních hodin  vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Původně měl být tento architektonický skvost letos  kvůli finančním úsporám otevřen pro veřejnost pouze o víkendu 26. až 28. října. Dle rozhodnutí nového vedoucího Úřadu vlády však budou Dny otevřených  dveří rozšířeny o dva víkendové termíny v září a jeden víkend v říjnu.

„Zpřístupnění sídla manželů Benešových samozřejmě znamená určité organizační i finanční náklady. Jsem však přesvědčen o tom, že jde o účelně vynaložené prostředky a že jsme povinováni naplňovat odkaz paní Hany Benešové, aby vila byla přístupná. Obzvlášť ve světle letošního 65. výročí úmrtí a nadcházejícího 130. výročí narození v pořadí druhého prezidenta samostatné Československé republiky,“ říká vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin. Slavnostní vzpomínkový akt by se měl nad hrobem prezidenta uskutečnit za účasti premiéra Jiřího Rusnoka v den úmrtí Dr. Beneše 3. září.

Stavba vily probíhala v letech 1930 až 1931 podle projektu architekta Petra Kropáčka a přímo za účasti manželů Benešových. Podle jejich představ měl dům připomínat venkovská stavení na jihu Francie. V roce 1937 se Benešovi rozhodli pro dostavbu podle projektu architekta Otokara Fierlingera. Místo posledního odpočinku druhého československého prezidenta a jeho choti -hrobku, která se nachází v zahradě - navrhl architekt Pražského hradu Pavel Janák. Prezidentovu bustu vytvořil v roce 1947 sochař Karel Dvořák. Benešova vila prošla v minulých letech rozsáhlou rekonstrukcí a pro veřejnost byla znovu otevřena v květnu 2009.

Návštěvníky čeká prohlídka exteriéru budovy, mohou se těšit na oblíbené prezidentovo zákoutí, které se nachází v přízemní hale, dále na jídelnu a pracovnu a ložnici. Interiér je vybaven starožitnostmi a dobovým nábytkem, kterým svůj dům vybavili manželé Benešovi.

Součástí komentované prohlídky je též procházka přilehlým parkem, jenž je jednou z mála zachovaných zahrad z 30. let 20. století na našem území. Celá prohlídka je zakončena u hrobky manželů Benešových.

Letošní návštěvní dny:

14. – 25. září
28. – 29. září
12. – 13. října
26. – 28. Října

Prohlídky probíhají od 10.00 hodin do 16.00 hodin v organizovaných skupinách za doprovodu průvodce. Délka prohlídky je cca 45 minut.

Pro velký zájem doporučujeme návštěvníkům si čas prohlídky rezervovat v pracovních dnech od 8.00 do 16.00 hodin.

Kontaktní osoba:
Mgr. Petr Musil, telefon 224 002 189 nebo 224 002 111(ústředna).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…