Vláda: Zaplaveným obyvatelům ČEZ promine až tři zálohy

11.06.2013 20:22

Zákazníkům by měly být odpuštěny až tři měsíční zálohy, pokud byli zaplaveni půl metrem vody. Ostatní získají úlevu jedné měsíční platby.

Vláda: Zaplaveným obyvatelům ČEZ promine až tři zálohy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Kde dojde k nárůstu odběru elektrické energie, bude i větší zátěž pro peněženky občanů, tam je ČEZ připraven pomoci. „Po postupném opadnutí vody bude nezbytné vysoušet obrovské množství objektů. To zatíží elektrickou rozvodnou síť a porostou náklady lidí z postižených území, ale i podnikatelů,“ řekl premiér Petr Nečas po schůzce s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem.
 
Zákazníkům by měly být odpuštěny až tři měsíční zálohy, pokud byli zaplaveni půl metrem vody. „Dospěli jsme k tomu, že ČEZ rozšíří opatření tak, že tam, kde výška zatopení byla nižší, tak se odpustí jednoměsíční záloha. Bude pouze účtována DPH a daň z elektrické energie,“ dodal předseda vlády.
 
Ani to ale nemusí stačit. Proto při menším zatopení než půl metru, je možné ještě v závislosti na majetkových poměrech požádat o mimořádnou okamžitou pomoc.
 
Opatření se týká pouze lidí v Ústeckém a Středočeském kraji, tedy zákazníků ČEZ, který majoritně vlastní stát. Předseda vlády proto vyzval další energetické firmy působící v Jihočeském kraji a v Praze. „Vyzývám je, aby se zachovali podobně, aby se snažili co nejvíce se přiblížit svými podmínkami firmě ČEZ,“ dodal předseda vlády.
 
K odpuštění zálohy stačí potvrzení obecního úřadu
 
Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš konstatoval připravenost distribuční soustavy na zvýšené zatížení v souvislosti s odstraňováním povodňových škod. „Pana premiéra jsem ujistil, že distribuční soustava je stabilní a její zvýšené zatížení případně způsobené např. vysoušením, nebo čerpáním vody, pro ČEZ nebude problém,“ řekl Daniel Beneš, a zároveň potvrdil záměr ČEZ odpustit zálohy na elektřinu a plyn lidem zasaženým povodněmi. „Po konzultacích s panem premiérem jsme náš záměr odpustit tři zálohové platby postiženým zákazníkům rozšířili i o zákazníky zatopené méně než půl metru a budeme jim odpouštět jednu zálohovou platbu dodávky elektřiny i plynu,“ dodal.
 
ČEZ bude žádosti o odpuštění plateb záloh vyřizovat od 17. června. K vyřízení žádosti pak postačí potvrzení obecního úřadu o tom, že byl zákazník zaplaven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.