Vlasák (ODS): Dohodu o vedení hradecké radnice opoziční strany blokují

26.04.2021 11:33

Občanská demokratická strana (ODS) vzala na vědomí ve čtvrtek 22. dubna 2021 zveřejněné stanovisko opozičních stran a hnutí, zastoupených v zastupitelstvu města Hradec Králové, prezentující jejich výklad postupu jednání o nové koalici.

Vlasák (ODS): Dohodu o vedení hradecké radnice opoziční strany blokují
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Oldřich Vlasák

Uvedené důvody, kterými opoziční strany argumentují své rozhodnutí v jednáních nepokračovat, pokládá ODS za zástupné, v některých případech zcela účelové či přímo nepravdivé. Zvlášť pak odmítá, že by sama bránila vzniku nového stabilního vedení města. ODS naopak v zájmu této věci vypověděla koaliční smlouvu s hnutím ANO 2011, deklarovala připravenost vzdát se pozice primátora a přistoupit k debatám o přehodnocení vlastního personálního zastoupení ve vedení města.

Stejně tak ODS opozici nabídla postupně několik variant možného složení koalice počínaje variantou čtyřkoalice ODS, Hradeckého demokratického klubu, Pirátů a KPH, přes možnost podpory stávajícího vedení města s dohodu na podpoře vybraných projektů bez nutnosti uzavírat koalici, až po nejširší variantu "vlády vzájemného porozumění", v níž by každá ze stran zastoupených v zastupitelstvu vyslala do vedení města svého zástupce.

Opoziční strany však veškeré tyto varianty postupně odmítly a trvají na jedné jediné variantě, kterou je pětikoalice s účastí hnutí Změna pro Hradec - Zelení. Protože toto hnutí nejprve jednáním svých zástupců a následně svým odchodem z původní koalice přispělo zásadní měrou ke koaliční krizi, nedokáže si ODS představit opakování jeho účasti na vedení města a z tohoto důvodu nesouhlasí s variantou pětikoalice. Přesto však opoziční strany na této jediné variantě, jíž ODS odmítá, trvají. Těžko si toto počínání lze vykládat jinak, než jako snahu zablokovat cestu k domluvě ve prospěch města a jeho obyvatel.

Mají-li jednání dospět k dohodě nad novým složením vedení města, je zcela jistě třeba učinit řadu ústupků.

ODS jich dosud učinila nemálo a k dalším je připravena. Nyní jsou však na řadě strany a hnutí, tvořící opozici. Nebudou-li k tomu ochotny, berou na sebe odpovědnost za pokračování současného stavu a jeho dopadů na fungování města. ODS proto vyzývá všechny strany a hnutí, zvolené do zastupitelstva města Hradec Králové, především ke konstruktivní shodě nad prioritními projekty, které je nezbytné uvést v život ještě v tomto volebním období, a ke stabilizaci situace, která vede pouze cestou většinové shody a podpory.

Ing. Oldřich Vlasák
za vyjednávací tým ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.