Vlček (STAN): Modernizace průtahu městem – budoucí podoba „hlavní pacovské křižovatky“

31.07.2020 18:20

Řešeným úsekem je značná část Pacova - od hasičské zbrojnice po křížení ulic Myslíkova x Na Blatech. Na začátek je nutné odpovědět na otázku: Proč průtah a ne obchvat?

Vlček (STAN): Modernizace průtahu městem – budoucí podoba „hlavní pacovské křižovatky“
Foto: Redakce
Popisek: starosta Pacova Lukáš Vlček, BEZPP

V současné době je důležité vyřešit technický stav současné infrastruktury v majetku města Pacova a Kraje Vysočina. Průtah městem není pouze o silnici (majitelem je Kraj Vysočina), ale je především o inženýrských sítích, které často nejsou vidět, ale bez nich by nebyl možný život obyvatel našeho města. Myslím především vodovody a kanalizace. S modernizací průtahu souvisí také modernizace chodníků, přechodů pro chodce, veřejného osvětlení, veřejné zeleně, rozvoj datových sítí, energetických sítí atd. Řada inženýrských sítí, především v oblasti vodohospodářství, je zastaralá a v dohledné době nutně potřebuje modernizaci. Je tedy nutné (s ohledem na dostupné zdroje) řešit stávající sítě. Na druhou stranu ale nezapomínat na budoucí rozvoj.

Nový územní plán, který nabyl účinnosti 4. 10. 2019, s obchvatem již počítá. Jeho realizace je ale otázkou budoucnosti a dalších příprav.

V minulém týdnu proběhly dvě fóra, a to setkání členů zastupitelstva (22. 7.) a odborné fórum (23. 7.) se zástupci města Pacova, odborů Městského úřadu Pacov - Odbor výstavby, Odbor dopravy, Odbor životního prostředí a památkové péče, Kraje Vysočina - Odbor dopravy a silničního hospodářství a Majetkový odbor, Policie ČR a odborníků na oblast dopravy.

Smyslem obou setkání byla diskuze nad technickým řešením „hlavní pacovské křižovatky“.  Diskutovalo se o dvou variantách: 1. průsečné, světelně řízení křižovatky a 2. kruhové křižovatky, a to z různých pohledů jako je technické řešení, bezpečnost, investiční a provozní náklady, ohled na zemědělsko-průmyslový charakter regionu atd.

Členové zastupitelstva města Pacova a odborníci z oblasti dopravy, se shodují, že vhodnějším technickým řešením, pro křížení ulic Hronova x Žižkova – Jana Autengrubera (u obchodního centra Albert), je kruhová křižovatka.

Závěr a doporučení projektanta
Projektant se jednoznačně přiklání k přestavbě současné křižovatky na křižovatku okružní.
Z hlediska kapacitního jsou obě varianty obdobné, avšak bezpečnost a plynulost provozu na okružní křižovatce je nesrovnatelně vyšší než na světelně řízené křižovatce. Investice do výstavby okružní křižovatky bude v budoucnu kompenzována výrazně nižšími provozními náklady, snížením úrovně výfukových zplodin v dané lokalitě a výrazně vyšším komfortem a bezpečností přechodu chodců na přechodech pro chodce.

Anketní otázka – dopravní technické řešení křižovatky ZDE
- okružní
- průsečná

Hlasovat můžete ZDE (Anketa bude uzavřena 5. srpna 2020)

Samotná příprava řešeného úseku s sebou ponese ještě mnoho otázek, aktuálně před námi stojí rozhodnutí, jaké technické řešení bude mít „hlavní pacovská křižovatka“.

Přikládám technické výkresy zpracovatele projektové dokumentace obou návrhů. Berte ohled na to, že se jedná o pracovní verze a konečná podoba může doznat určitých změn. Obě varianty však splňují patřičné technické standardy z oblasti dopravy a vychází z platných dopravních norem.

Ing. Lukáš Vlček, starosta města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice