Vlček (STAN): Můžeme se pustit do zpracování suchých porostů

04.07.2021 15:54

Další jednání kalamitního štábu ke kůrovcové situaci v Kraji Vysočina.

Vlček (STAN): Můžeme se pustit do zpracování suchých porostů
Foto: Redakce
Popisek: starosta Pacova Lukáš Vlček, BEZPP

Kůrovec je v posledních letech velice často skloňovaným slovem. Ne jinak tomu bylo na prvním jednání kalamitního štábu v roce 2021, které proběhlo na konci června za účasti hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Zástupci Lesů ČR, s.p., soukromých vlastníků lesa, státní správy lesů všech stupňů, Lesní ochranné služby a zpracovatelským firem společně s vedením Kraje Vysočina diskutovali, jakým způsobem se vyvíjí kůrovcová kalamita v kraji a jakým způsobem lze očekávat další průběh. Ten ovlivní celá řada faktorů, mimo jiné kůrovcový základ z loňského roku, průběh letošního počasí i přístup jednotlivých vlastníků lesa ke zpracování kůrovcem napadených stromů.

„Letošní rok není prozatím tak extrémní jako roky předchozí a dává lesům šanci na zpomalení kůrovcové kalamity. Situace je příznivá i co do personálních a technických kapacit na zpracování nahodilých těžeb. Došlo k výraznému růstu cen, za které jsou jednotlivé sortimenty dříví obchodovány. To dává možnost realizovat s kladným výsledkem těžby i v mladších, kůrovcem poškozených porostech. Této situace je třeba využít a pustit se do zpracování suchých porostů. Jejich odstraněním se zároveň stane pohyb v našich lesích jak pro veřejnost, tak i pro vlastníky samotné, bezpečnější,“ dodává náměstek Lukáš Vlček.

Kromě situace s kůrovcem byla řešena celá řada dalších aktuálních problémů. Diskutována byla potřeba oprav lesní cestní sítě po proběhlých kalamitních těžbách, zalesňování rozsáhlých kalamitních holin a s tím související nedostatek sadebního matriálu. Ředitel odboru hospodářské úpravy a ochrany lesa Ministerstva zemědělství Václav Lidický komentoval aktuální dotační politiku státu v oblasti lesního hospodářství, ale i její připravované změny.

Zástupci majetku Kinských a Lesního družstva Přibyslav prezentovali okruhy problémů, se kterými se aktuálně potýkají. Situaci v ochraně lesa nejen na Vysočině, ale průřezem České republiky komentoval zástupce Lesní ochranné služby. Aktuální situaci ale i prognózu dalšího vývoje cen za jednotlivé sortimenty předložil zástupce dřevozpracujícího průmyslu.

Na území Kraje Vysočina bylo k 1. 1. 2021 v lesích v majetku státu cca 7,5 tis ha holin. Cílem je v letošním roce provést zalesnění větší poloviny z nich. Při jarním zalesnění bylo použito cca 30 druhů dřevin, zalesnění proběhlo z 34 % smrkem, 22 % bukem, 19 % dubem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.