Vodička (ČSSD): Jednání s ANO - jiskřička naděje pro demokracii

22.04.2018 10:23

V tom, že vedení strany ANO se rozhodlo, neopírat svou vládu o extremistické partaje KSČM a SPD, doutná malinká jiskřička naděje pro českou demokracii. Vypadá to, že většina ve vedení strany ANO neusiluje o peníze a o moc za každou cenu, zcela bezohledně, ale že by též - kromě toho - ráda zachovala elementární demokratické principy a že jí záleží na solidním image v Evropě.

Vodička (ČSSD): Jednání s ANO - jiskřička naděje pro demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Z toho vyplývá i určitá odpovědnost pro sociální demokracii, která byla stranou ANO znovu oslovena. Sociální demokracie by samozřejmě měla zastávat v jednání pevná stanoviska, ale zároveň být i vstřícná a do určité míry kompromisní, jak se na politická vyjednávání sluší; politika je umění kompromisu.

Každopádně bychom si měli zachovat kontrolu na tím, že Ministerstvo vnitra nepovede věrný vazal pana předsedy strany ANO. Ministerstvo vnitra musí být nezávislé, odpovídající principům právního státu. To platí principielně pro každou demokracii a právní stát, ale v momentální specifické konstelaci v České republice to má přímo esenciální význam. O těch dalších ministerstvech lze jednat. Určitě patří Ministerstvo práce a sociálních věcí k těm prioritním pro sociální demokracii, Ministerstvo zahraničí je hodně vidět, ale to vše by už mohlo být předmětem konsekventního, ale zároveň vstřícného vyjednávání.

Co se týče programových bodů, tam již byla v minulých jednáních nalezena významná shoda.

Závěrem bych rád zdůraznil to nejdůležitější, co už jsem prezentoval ve svém příspěvku na sjezdu: za současné povolební konstelace je nejlepším řešením koalice sociální demokratů se stranou ANO. V této konstelaci má sociální demokracie největší šanci, hlídat a uplatňovat elementární demokratické principy a zásady právního státu.

Karel Vodička, mluvčí regionu zahraničí – exil

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…