Vodička (ČSSD): Pud sebezáchovy velí - obnovme důvěru!

05.11.2013 21:22

Důvěra a morálka je v celém postkomunistickém prostoru - čili rovněž u nás - nedostatkovým zbožím. Nejhorší, co se politické straně může stát, je proto ztráta věrohodnosti. Taková strana zmizí v propadlišti dějin. Pud sebezáchovy velí: Obnovme důvěru!

Vodička (ČSSD): Pud sebezáchovy velí - obnovme důvěru!
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Proč je právě důvěryhodnost tak nesmírně důležitá? Předchozí komunistická diktatura zničila nejen politický systém, ale také ekonomický a právní systém, stejně jako vlastnické poměry. Také morální hodnoty předtotalitní éry byly 40 lety tyranie do velké míry vymazány. Soustavné přetvařování a lež ve veřejném prostoru, stejně jako drobné úplatkářství, byly běžným prostředkem potřebným pro zajištění nahé existence. Lidé vyrůstali v podmínkách nepřetržité lživé propagandy. A protože právě všemocná komunistická strana byla pramenem těch nejpodlejších lží, bylo obyvatelstvo právě ke straně obzvláště nedůvěřivé.

Stav společnosti, která se právě zbavila diktatury, popsal v roce 1990 výstižně Václav Havel: „Jsme morálně nemocní, neboť jsme si zvykli, něco říkat a něco jiného myslet. Naučili jsme se v nic nevěřit.“ A nedůvěra k politickým stranám zůstává v postkomunistických společnostech též 24 let od revolucí extrémně vysoká, dosahuje dramatických 80 % – 98 % obyvatel (srov. graf „Důvěra v parlament, vládu, soudy a politické strany“).

S nedůvěrou k politickým stranám souvisí nedůvěra k politickým institucím, jako je parlament a vláda. Nedůvěra občanů k politice  plodí pak další demokratické nedostatky. Občané totiž nevěří příliš tomu, že by svým chováním a svou volbou mohli ovlivnit reálnou politiku. Neangažují se proto politicky. Malá angažovanost občanů otvírá pak prostor pro korupci, neboť vysocí politici a úředníci jsou kvůli nezájmu občanů vměšovat se málo kontrolováni.

Pro politický systém České republiky je proto naléhavě potřebné, aby se občané ještě více politicky angažovali. Rozhořčená reakce občanů naší země na pokus o vnitrostranický převrat v ČSSD je v tomto smyslu velmi dobrým a důležitým znamením. Obdržel jsem několik stovek e-mailů, ve kterých občané schvalovali, že jsme se coby region zahraničí/exil postavili za Sobotku, a žádali, abychom za něj bojovali. Angažovaní občané podporovali regulérní postup Bohuslava Sobotky – slušné jednání a dodržování pravidel. A právě to je ten správný projev občanské společnosti: kultivovaně se zasazovat o věc. Díky této podpoře vznikly dobré předpoklady k překonání vnitrostranické krize. Je to právě jen a jen angažovanost občanů, která může ubránit naší demokracii před běloruským scénářem.

A pro sociální demokracii, jako demokratickou stranu, pokud nechce zapadnout do propadliště dějin,  je absolutně nezbytné, znovu nabýt ztracené důvěryhodnosti. Je to v jejím bytostném zájmu. Pud sebezáchovy velí: udělejme pořádek!

Karel Vodička
Člen ÚVV region zahraničí - exil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.