Volfová (ANO): Město nemá pracovníky VPP, na jarní úklid najalo firmy

27.04.2022 20:41

Duben v České Lípě tradičně patří zvýšenému úklidu veřejných prostranství po zimním období. Ruční úklid veřejných prostranství provádějí pracovníci VPP, úklid zajišťují také pracovníci údržby města.

Volfová (ANO): Město nemá pracovníky VPP, na jarní úklid najalo firmy
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Jitka Volfová

Probíhá rovněž dobrovolnická úklidová akce „Za Českou Lípu krásnější“, kdy se občané dobrovolně zapojují do úklidu veřejných ploch. V letošním roce je však situace složitější vzhledem k tomu, že město již cca měsíc žádné pracovníky VPP nemá k dispozici. Aby radnice vyčistila Českou Lípu od nepořádku po zimě, najala na tyto činnosti mimořádně dvě firmy, které se o něj postarají. 

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

„Město jako každý rok řádně požádalo úřad práce o přidělení pracovníků veřejně prospěšných prací, a to v počtu třiceti dvou lidí. Vzhledem k tomu, že s námi úřad práce doposud neuzavřel smlouvu o přidělení těchto pracovníků z důvodu absence finančních prostředků v jejich rozpočtu, který je navázaný na státní rozpočet, nedostali jsme žádného pracovníka a vypadá to, že situace se nezlepší ani v květnu. Jelikož je pro nás čistota veřejných prostranství důležitá a uvědomujeme si, že po zimě se ve městě nahromadila spousta nepořádku, mimořádně jsme na tento jednorázový jarní úklid najali dvě firmy, které se již nyní pustily do práce. Zkoušeli jsme i jiné varianty, oslovili jsme například probační a mediační službu i vězeňskou službu ve Stráži pod Ralskem, ale nakonec se ukázalo, že mimořádné zadání zakázky bude nejschůdnějším řešením,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Zakázku na mimořádný úklid 112,5 ha zelených ploch a 49 700 m2 keřových porostů získaly firmy TV Facility Group, a.s. a Ing. Ivo Kohák za celkovou cenu 1,02 mil. Kč. Zakázku českolipští radní přidělili na svém jednání ve středu 13.4.2022. Úklid těchto ploch již byl zahájen a bude ukončen do 5. května 2022.

Úkolem pracovníků VPP je především ruční úklid veřejných prostranství jako jsou chodníky nebo parkoviště. Uklízejí ale také zelené plochy a keřové porosty, kde se drží spousta nepořádku. S úklidem pak těmto pracovníkům pomáhají údržbáři města, ti se však primárně starají o údržbu hřbitovů, úklid a opravy dětských hřišť, údržbu parčíků v centru města, laviček v celém městě, likvidují černé skládky a též uklízí v tzv. přidružených obcích. Nyní mimořádně zajišťují především úklid v centru města.  Strojní úklid chodníků a komunikací zajišťuje firma AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., úklid odpadu u kontejnerových stání, kde často dělají nepořádek lidé bez domova či bezohlední občané, kteří zde odkládají velkoobjemový odpad, má na starosti firma Marius Pedersen.

„Není v lidských a ani finančních možnostech města, abychom uklidili každý papír, nedopalek, každou krabici, nábytek či další nepořádek, který někteří bezohlední občané vyhazují, kam se jim zachce. Máme zkušenost, že tam, kde ráno uklidíme, je odpoledne nepořádek znovu. Práce je to náročná a nekonečná. To, jak bude ve městě čisto, hodně závisí i na občanech samotných, tedy na tom, jak se k veřejným prostranstvím chovají. Situaci nám navíc nyní komplikuje nedostatek pracovníků VPP. Proto pokud by občané i v květnu chtěli městu pomoci s úklidem veřejných ploch, stačí poté pytle s nasbíraným odpadem nechat u kontejnerového stání a nahlásit nám to na tel. 487 881 264. My odpad odvezeme. Děkujeme všem, kteří nám budou ochotni pomoci, a kterým není jedno, v jakém prostředí žijí.  Věříme, že se situace brzy zlepší,“ doplnil místostarosta města Jaroslav Turnhöfer.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7