Volfová (ANO): Spolupráce s ÚZSVM je bezchybná

18.07.2023 18:43 | Tisková zpráva

Česká Lípa plánuje koupit zchátralý dům na rohu náměstí T. G. Masaryka.

Volfová (ANO): Spolupráce s ÚZSVM je bezchybná
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Jitka Volfová

Přímo sousedí s radnicí, je dlouhodobě opuštěný a ve špatném stavu. Řeč je o domě čp. 217 v Mariánské ulici v samém srdci České Lípy. Tento dům, který je léta neudržovaný, chce nyní město Česká Lípa koupit a opravit. Českolipští zastupitelé na svém červnovém jednání schválili záměr výkupu a souhlasili s výší kupní ceny, která činí 4,642 mil. Kč.

Stav domu se v minulosti řešil s majitelem několikrát. Domluvit se s ním ale nedalo. Před dvěma lety byl stav domu dokonce natolik špatný, že musela být uzavřena Mariánská ulice, a to do doby provizorního zajištění objektu. K rychlému řešení vzniklé situace tehdy městu napomohla firma MISTAV – CL, s.r.o. Před časem majitel domu zemřel a v dědickém řízení nemovitost i s pozemkem připadla Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, od kterého město nyní chce dům koupit.

„Máme v plánu dům co nejrychleji alespoň provizorně opravit, aby jeho stav nadále nehyzdil vzhled náměstí i nový přístup do divadla. Do budoucna chceme dům kompletně zrekonstruovat, využít ho chceme pro potřeby městského úřadu,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Již tři roky je město Česká Lípa s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových v úzkém kontaktu, a to díky pilotnímu projektu, pro který bylo město Česká Lípa osloveno jako první.  Tento projekt umožňuje samosprávám napřímo získat od úřadu majetek, který potřebují pro budoucí rozvoj. Městu Česká Lípa se tímto způsobem podařilo získat již osm pozemků v nejrůznějších částech České Lípy. Půlku z nich město získalo bezúplatně, za zbylé čtyři zaplatilo město celkem cca 3,3 mil. Kč, nyní od úřadu město získá i chátrající dům v rohu náměstí T. G. Masaryka. Všechny pozemky jsou důležité pro další rozvoj města nebo díky jejich získání radnice sjednocuje vlastnické vztahy v dané lokalitě.

„Pozemky a budovy, které vlastní stát, bylo možné dříve získat jen prostřednictvím výběrového řízení, do kterého se mohl přihlásit kdokoli. Stávalo se tedy, že ačkoliv se jednalo o strategický pozemek potřebný pro rozvoj daného města a obce, získal tento majetek soukromý subjekt, který prostě nabídl víc. A pak bylo pro samosprávy těžké tento majetek vykoupit. Před čtyřmi lety byl zpracován ve spolupráci s Asociací krajů, ministerstvem financí a úřadem pro zastupování státu metodický pokyn, což byl první krok k tomu, aby se samosprávy ke strategickým pozemkům dostaly jako první. Pokyn totiž umožnil přímý prodej či bezúplatný převod strategického majetku na obce a města. A v České Lípě si úřad poprvé vyzkoušel v praxi, jak to vše může fungovat.  Za město mohu říci, že spolupráce je bezchybná a jsem ráda, že nás úřad oslovil. Děkuji úřadu v čele v čele s generální ředitelkou Ing. Kateřinou Arajmu, že na potřeby samospráv slyší,“ doplnila Jitka Volfová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…