Volfová (ANO): Veřejné zakázky se komplikují, dodavatele musí město soutěžit několikrát

09.05.2022 8:39

Vytíženost, nedostatek materiálu či zpoždění v jeho dodávkách, a především nekontrolovatelný růst cen způsobený vysokou inflací a válečným konfliktem na Ukrajině.

Volfová (ANO): Veřejné zakázky se komplikují, dodavatele musí město soutěžit několikrát
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Jitka Volfová

To jsou nejčastější důvody, které v posledních dnech vedly město Česká Lípa ke zrušení několika zadávacích řízení na důležité veřejné zakázky. Soutěžit je plánuje město znovu, a to s upravenými podmínkami, které reagují na současnou složitou situaci ve stavebnictví. 

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí

„Všechny veřejné zakázky, o kterých je řeč, jsme začali soutěžit ještě před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině. Na veřejné zakázky jsme nedostali buď ani jednu nabídku, či jen jednu, která byla výrazně dražší, než byl předpoklad. Zakázky budeme soutěžit znovu s upravenými podmínkami a věříme, že dodavatele se nám podaří vysoutěžit. Je to situace, se kterou se musejí nyní vyrovnat všechny obce a města a nikdo z nás s tím nic nenadělá. Mrzí nás ale, že dojde ke zpoždění v začátcích velkých staveb, nebo ke komplikacím v zajištění důležitých služeb. Občané se ale nemusejí bát, v běžném chodu a údržbě města nic nepoznají,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Údržba veřejné zeleně

O údržbu veřejné zeleně se v současnosti v České Lípě stará firma TV Facility Group, a.s., a to na základě rámcové smlouvy v celkové hodnotě 59,6 mil. Kč, která ale 31. července 2022 skončí. Od 1. srpna je tak třeba najít nového dodavatele. Město proto v únoru letošního roku vypsalo veřejnou zakázku na dodávku těchto služeb na další čtyři roky.

Na tuto veřejnou zakázku však město získalo jen jednu nabídku s nabídkovou cenou, která byla téměř dvakrát dražší než předpokládaná hodnota veřejné zakázky. Českolipští radní tak na svém jednání 13. dubna zadávací řízení zrušili a na svém jednání 2. května pak schválili nové zadávací podmínky s kratší dobou plnění a s úpravou objemu veřejné zakázky.

Česká Lípa je z pohledu údržby zeleně rozdělena na tři oblasti. První oblast zahrnuje sídliště Slovanka, Střelnice, Sever, Lada, Újezd, ulice Mikovcova, Havlíčkova, centrum města, kruhové objezdy a Městský park. Druhou oblast pak tvoří část města za silnicí II/262 (směr Sosnová a Zahrádky) a přidružené obce, třetí sídliště Špičák, křížový park, park 28. října, starý Újezd a ulice Purkyňova a U Nemocnice. Největší nároky na kvalifikaci odborných pracovníků klade město pro oblast první, která zahrnuje historické centrum města a Městský park. Na údržbu veřejné zeleně má město v rámci letošního rozpočtu vyčleněnou částku 16 mil. Kč.

Čistění a údržba komunikací

Město Česká Lípa má ve svém majetku 200 km chodníků a 120 km silnic. Čištění těchto ploch včetně úklidu autobusových zastávek a zimní údržby zajišťuje v současnosti firma AVE CZ odpadové hospodářství, s.r.o. Ta má s městem uzavřenou čtyřletou rámcovou smlouvu v celkové hodnotě 94,3 mil. Kč, smlouva ale 30. června 2022 skončí. Město tak plánovalo najít dodavatele, se kterým od 1. července uzavře novou rámcovou smlouvu na čtyři roky.

V únoru letošního roku tak vypsalo veřejnou zakázku na nového dodavatele. V průběhu výběrového řízení však začala válka na Ukrajině, která výrazným způsobem ovlivnila ceny materiálů, pohonných hmot a dalších věcí, které jsou pro čištění a údržbu komunikací potřeba. Českolipští radní se proto rozhodli zadávací řízení zrušit a vyhlásit znovu s upravenými podmínkami, které budou přizpůsobené současné situaci.

Skatepark

Zbrusu nový skatepark s betonovými překážkami a s areálem pro parkour plánuje město Česká Lípa postavit na dosud nevyužívané louce v Purkyňově ulici u ZŠ Špičák. Na začátku roku proto vyhlásilo zadávací řízení na výběr zhotovitele stavby s termínem dokončení stavby do konce letošního září.

V prvním kole výběrového řízení nedostalo město žádnou nabídku, zakázku tedy soutěžilo znovu, termín dokončení byl prodloužen až do konce letošního roku. Kvůli vytíženosti stavebních firem však ani napodruhé město žádnou nabídku nedostalo. V letošním roce tak skatepark určitě dokončený nebude. Město se proto rozhodlo zopakovat zadávací řízení potřetí s tím, že realizace bude požadována v roce 2023.

Předmětem veřejné zakázky bude novostavba skateparku včetně areálu pro parkour, napojení areálu na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu, výstavba chodníků, pergoly, sociálního zařízení, pobytových schodů a veřejného osvětlení, vegetační úpravy, instalace mobiliáře a odvodnění areálu včetně výstavy retenční nádrže. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla v minulosti stanovena na 27,7 mil. Kč.

Rekonstrukce budovy bývalé České pojišťovny

Novou úřadovnu, kam by se přesunula všechna přepážková pracoviště Městského úřadu Česká Lípa, plánuje město Česká Lípa zřídit v budově bývalé České pojišťovny v ulici U Synagogy, kterou za 18 mil. Kč získalo v dubnu 2019. Jelikož budova již nyní potřebám úřadu nevyhovuje, byl zpracován projekt kompletní rekonstrukce této budovy, a to včetně snížení její energetické náročnosti a úprav venkovního prostranství.

Rekonstrukci plánuje město financovat z vlastního rozpočtu, na úpravy vedoucí ke snížení energetické náročnosti budovy, jako je výměna oken, dveří, zateplení fasády, střechy a instalace fotovoltaických panelů si město podalo žádost o dotaci do Národního programu Životní prostředí. Zhotovitele náročné rekonstrukce začalo město hledat v září 2021.

Na veřejnou zakázku získalo město celkem 8 nabídek. Někteří dodavatelé však nesplnili zadávací podmínky a byli z výběrového řízení vyloučeni. K hodnocení tak nakonec městu zůstala jediná nabídka s nabídkovou cenou zpracovanou na konci loňského roku, která však vůbec nepočítala s vlivy současné situace na stavebním trhu v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině. Po zvážení možných dopadů této skutečnosti radní přistoupili ke zrušení zadávacího řízení a jeho opakování.

Na svém jednání 2. května proto českolipští radní schválili nové zadávací podmínky, které již na současnou situaci reagují a nastavují pro dodavatele spravedlivé podmínky plnění i ve vazbě na možné změny ceny stavby v souvislosti se zvyšováním cen materiálů. Pokud se podaří dodavatele najít, s rekonstrukcí by se mohlo začít na podzim letošního roku, hotovo by mělo být v září 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.