Volfová (STAN): Obnovitelné zdroje. Kam s nimi?

15.05.2023 20:25 | Komentář

V uplynulých letech Česko zaspalo v oblasti obnovitelných zdrojů energie a v současné době se snaží dohnat ztracený čas.

Volfová (STAN): Obnovitelné zdroje. Kam s nimi?
Foto: STAN
Popisek: STAN

Snaha dekarbonizovat českou energetiku v praxi znamená rychle navýšit podíl obnovitelných zdrojů. Je skvělé, že se daří instalovat fotovoltaiku na střechách a fasádách nebo v brownfieldech, ale při nejlepší vůli to nemůže stačit. V energetickém mixu navíc potřebujeme i větrnou energii. Je tedy potřeba hledat i další vhodná místa, a to tak, aby se neopakoval nechvalně známý „solární boom“ a nedocházelo k zastavění velkých ploch v krajině.

Proto Ministerstvo životního prostředí pracuje na projektu takzvaných “go-to” zón, tedy vytypování míst, která budou pro výstavbu obnovitelných zdrojů nejvhodnější a zároveň budou respektovat zájmy ochrany přírody a krajiny. Tyto oblasti jsou určeny pro výstavbu nových energetických zdrojů – solárních a větrných elektráren - tak, aby měly minimální dopad na své okolí. Nad jejich tvorbou se schází více resortů, vymezení oblastí respektuje kromě přírody také památkovou ochranu, prvky technické infrastruktury atd. Zároveň využíváme mapu větrného potenciálu ČR, informace o přenosové soustavě a spoustu dalších podkladů v GIS. Meziresortní spolupráce také zajistí potřebné změny v legislativě, případně pobídky pro investory, obce, občany.

Vymezení a zavedení go-to zón vyžaduje využití nejlepších dostupných dat, spolupráci mezi resorty, mezi více úrovněmi státní správy, průmyslem a veřejností. Pro úspěšné plánování a systematický rozvoj obnovitelných zdrojů energie v České republice jde o postup naprosto nezbytný.

Eva Volfová (STAN), náměstkyně ministra životního prostředí

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…