Vondráček (Svobodní): Ministr financí Zbyněk Stanjura má problém

18.07.2023 7:17 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k zvyšování daní petikoaliční vládou

Vondráček (Svobodní): Ministr financí Zbyněk Stanjura má problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Ministr financí Zbyněk Stanjura má problém. Podle dat ČNB a spořitelnám v letošním prvním čtvrtletí klesl meziročně zisk o přibližně 2,4 miliardy Kč na asi 21 miliardy korun. Díky zavedení tzv. windfall tax si měla státní kasa polepšit o 100 miliard Kč. Nyní to však vypadá, že půjde pouze o jednotky miliard Kč.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41189 lidí

Nově zveřejněná čísla komentoval také náš předseda Libor Vondráček, kterému data jen nahrávají k jeho dřívějším slovům. „Na tzv. windfall tax se vybere mnohem méně, než kolik vláda v čele s ministrem financí původně očekávala. Dnes už to připouští i ministr financí. Právě my, Svobodní, jsme na tuto skutečnost upozorňovali už od prvopočátku a opakovaně. Daň z mimořádných zisků je nejen nespravedlivá, protože jednotlivá odvětví, která postihne, byla vybrána často náhodně, ale zároveň bylo dopředu zjevně, že pokladnu nenaplní. Vyšší daně totiž zvlášť při extrémních sazbách daně neznamenají vyšší výběr. Naše slova se v tomto potvrdila,“ konstatoval Libor Vondráček.

„Byli bychom rádi, kdyby to ministr financí konečně pochopil. Teď už na to totiž má i konkrétní data, která mluví jasně. Na této speciální dani se nevybere téměř nic,“ dodal předseda Vondráček s tím, že Svobodní mají lepší nápady, jak vyrovnat rozpočet. „A opakujeme je neustále dokola. Rušení dotací a státní agendy musí být první krok,“ apeloval.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…