Vorlíčková: Účetní systém magistrátu se musí vymanit ze spárů společnosti Gordic

24.01.2017 19:50

Navrhované řešení, aby rozvojová část účetního systému Ginis byla řešena formou subdodávek spřátelených firem společnosti Gordic, je podle klubu Nezávislí na hraně zákona.

Vorlíčková: Účetní systém magistrátu se musí vymanit ze spárů společnosti Gordic
Foto: Facebook Evy Vorlíčkové
Popisek: Eva Vorlíčková

Vedení magistrátu by se mělo zaměřit na hledání takového řešení, které bude realizováno na základě otevřeného výběrového řízení a bude tak zaručeno, že Praha nebude za účetní služby platit neadekvátně vysoké finanční částky.

Pražští zastupitelé by se touto problematikou měli zabývat již na svém čtvrtečním zasedání. Podstatou navrhovaného řešení je vypsat JŘBÚ na základní podporu systému v hodnotě 240 milionů korun s trváním na čtyři roky a ostatní rozvojové funkce účetního systému, by měli být zajištěny formou subdodávek společnosti, které na základě svého uvážení vybere společnost Gordic.

„Toto celé je jenom zástěrka. Z vlastní zkušenosti, kdy jsem měla na starosti agendu účetního systému můžu říct, že na trhu dodnes neexistuje firma, která by měla jakákoliv práva k systému společnosti Gordic a znala tak její aplikace a fungování. Troufám si tvrdit, že společnost Gordic bude nadále tím, kdo bude veškerý rozvoj řídit. Zarážející je už i sám fakt, že společnost Gordic dosud nezveřejnila výčet společností, které by rozvoj účetního softwaru měly zajistit. To, že současná politická reprezentace Prahy o tak důležité agendě rozhoduje bez znalosti, komu bude platit desítky milionů korun a navíc bez vědomí skutečnosti, které firmy budou rozvoj zajištovat, je alarmující. Je zřejmé, že v pozadí bude vždy Gordic a celá tato konstrukce by mohla být chápána jako zločinné spolčení.

Už v roce 2013 jsme se vydali cestou přesoutěžení účetního systému, abychom se zbavili závislosti na jedné firmě, která trvá od poloviny devadesátých let. S příchodem současné koalice však od tohoto záměru bylo upuštěno a paní primátorka se po svém nástupu na magistrát vydala cestou JŘBÚ. Tzn. že s rádoby řešením na subdodávky služeb přišla až po dvou letech. Ovšem tato cesta není v žádném případě komplexním řešením a troufám si tvrdit, že je na hraně zákona,“ uvedla k tomu opoziční zastupitelka z klubu Nezávislí Eva Vorlíčková.

Navíc do dnešního dne nejsou vyřešeny vztahy MHMP se spol. Gordic, kdy na základě forenzního auditu z roku 2014 bylo zjištěno, že společnost Gordic fakturovala v roce 2010 služby, které nebyly nikdy dodány, a to v řádu mnoha desítek milionů a navíc za tuto zakázku byla magistrátu udělena pokuta ze strany ÚHOS ve výši 5 miliónů korun. Tato problematická zakázka byla schválená v době kdy jedna ze současných koaličních stran měla tuto problematiku ve své gesci.

„My jakožto celý klub Nezávislí tento záměr zamítneme. Navíc podle našeho názoru po dvou leté prodlevě, kdy situace nebyla vůbec řešena, hrozí trestní stíhání těch zastupitelů, kteří pro zakázku zdvihnou ruku,“ dodala závěrem Eva Vorlíčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…