Vostradovský (STAN): Starostové se starají aneb Na venkově nám záleží

04.07.2016 22:30

Starostové mají dlouhodobě mezi politiky největší důvěru obyvatel. Dalo by se říci, že na venkově to platí ještě víc. Na rozdíl od velkých měst, krajské či celostátní politiky jsou starostové v první „bojové“ linii.

Vostradovský (STAN): Starostové se starají aneb Na venkově nám záleží
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Denně přichází do styku s místními občany, pomáhají jim, a to nejen s běžnou agendou, ale často také s jejich osobními problémy.

Rozvoj venkova je z krajského hlediska jednou z nejvyšších priorit. Zvýšit kvalitu života obyvatel v regionech, zajistit kvalitní a dostupnou péči, zvýšit bezpečnost.... To jsou úkoly se kterými má krajský úřad pomáhat.

Z pozice starostů vnímáme rozvoj venkova jako jednu z klíčových rolí kraje. Sami se snažíme rozvíjet naše obce, ale v širším měřítku jsme a vždy částečně budeme odkázáni na spolupráci se státní správou, krajský úřad nevyjímaje.

Krajský úřad přináší jednotlivým regionům možnost jejich rozvoje například tím, že investuje do silnic, podporuje regionální autobusovou i železniční doprava, podporuje a propaguje cestovní ruch a v neposlední řadě má možnost i přispět ze svého rozpočtu na konkrétní projekty jednotlivým obcím.

Za účelem zvýšení kvality života jsme v naší obci vybudovali společenské centrum. Projekt spočíval v rekonstrukci společenského sálu. Německý tělovýchovný spolek tuto budovu vybudoval v roce 1936 a je výjimečná díky konstrukci stropu, jenž je postaven bez použití nosných trámů a je tvořen kosočtverečným samonosným systémem (kosočtvercových prvků je na stropě 336 a rozměry sálu jsou 22,54 m x 10,10 m). To je rekord, který byl do České databanky rekordů Agentury Dobrý den zaregistrován dne 9. prosince 2011. Stavby tohoto druhu jsou pouze dvě. Jedna v Německu a druhá u nás na Kvildě, ale právě ta v nejzápadnější části našeho kraje zapsaná do České knihy rekordů je navržená i na světový rekord.

Rádi bychom využili naše zkušenosti s rozvojem obcí, ve kterých nám občané dali svoji důvěru, v širším měřítku na území celého kraje. Máme Vám co nabídnout! Jsou zde oblasti, které krajský úřad příliš nevyužívá a které se přímo nabízejí. Jednou z nich je přeshraniční spolupráce např. s Bavorskem.

Na šumavské Kvildě, která je nedaleko česko-německých hranic již tři roky existuje Centrum umění Kvilda, které je provozováno stejnojmenným spolkem. Jde o rezidenční centrum s velkým ateliérem pro umělce všech oborů, zejména však výtvarníky. Nyní v dalším domě v centru obce, v jehož přízemí je obecní úřad a v patře expozice z dějin obce, vznikla rekonstrukcí podkroví nová kulturní instituce - Galerie Kvilda, která je na Centrum úzce napojena. Galerie, stejně jako samotná výstava jsou podpořeny právě s využitím přeshraniční spolupráce z programu EU pro regionální rozvoj Cíl 3 Česká republika - Bavorsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…