Votava (LEV21): Statečnost našeho prezidenta

09.04.2015 15:39

Statečnost. Naši předkové nám předali své vzory statečnosti. Za pravdu bojovali, za pravdu i umírali. Ne velká slova, ale statečné činy získaly úctu našeho národa ve světě.

Votava (LEV21): Statečnost našeho prezidenta
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Za měsíc si připomeneme 70. výročí konce 2. světové války. Hitlerovské Německo pod náporem Spojenců se zhroutilo. Nad Berlínem zavlál rudý prapor vítězství, který tam donesla Rudá armáda na své vítězné cestě od Moskvy, Stalingradu, Leningradu. Po německých vetřelcích zůstaly v Evropě miliony mrtvých, tisíce vypálených měst a obcí. Svůj podíl na porážce hitlerovského Německa, mělo i Československo. Bojovali po boku Rudé armády, bojovali jako letci nad Británií, bojovali v Africe, ve Francii. Tisíce našich hrdinů zemřelo na této bojové cestě. Umírali se vzpomínkami na svou vlast. Všechny zdobila statečnost. Jako národ jsme v této dějinné zkoušce obstáli. Přes výzvy těch, kteří okupantům přisluhovali, či kolaborovali, jsme nepodlehli jejich vábení do protiruského tažení. Tedy do tažení po nové kořisti, do nového dělení Evropy. Nestavěli jsme protiruské legie.

Statečnost, obsah tohoto slova dnes naplňuje prezident České republiky Miloš Zeman. Tak, jako cesta našich předků do zahraničního odboje i jeho cesta do Moskvy je zkouškou statečnosti. Čelí za tento svůj postoj nenávistným útokům, jak od domácích, tak i zahraničních tvůrců nových dějin, od tvůrců nového vidění světa.

Po 70letech se z viníků války mají stát oběti. A oběti mají být zapomenuty. Právě proto je cesta našeho prezidenta do Ruské federace připomenutím hrdinů, kteří položili své životy i za naši svobodu. Nezapomínejme ani na hroby 140.000 padlých sovětských vojáků, jsou na celé bojové cestě Československem! Tak, jako na hroby našich vojáků, kteří padli na území Sovětského Svazu při jejich společné cestě s Rudou armádou.

Pane prezidente říká se, že statečnost je výsadou králů. Jsme rádi, že toto rčení naplňujete svými činy. Položte v Moskvě květiny i za nás občany. Děkujeme Vám.

Přemysl Votava

reklama

autor: vasevec.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.