Votava (Svobodní): Náklady na správu jsou v porovnání s výnosem neadekvátní

12.01.2020 14:13

Ve vysílání Českého rozhlasu zaznělo 2. ledna, že na zastupitelstvu otevřel debatu o nesmyslnosti poplatků z pobytu Ondřej Pumpr a následovaly reakce našich dvou zastupitelů.

Votava (Svobodní): Náklady na správu jsou v porovnání s výnosem neadekvátní
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Kritická slova vůči poplatkům měl jako první z nich Jaroslav Chalupský. Výběr poplatků podle něj ve městě dosud nefungoval. „V podstatě dva nebo tři penziony odvádějí 75 procent celkové částky, která se vybere, přitom ubytovatelů v regionu je podstatně víc,“ řekl.

Zastupitel Libor Votava proto znovu navrhl, aby město poplatek z pobytu úplně zrušilo. „Pokud tento poplatek přináší tyto částky a je spojen s nějakými kontrolami, tak je skutečně nejjednodušší ho zrušit, už jenom z toho důvodu, že ty náklady na administraci a správu jsou v porovnání s výnosem neadekvátní,“ vysvětlil.

Starosta Mrvka následně debatu ukončil se slovyl, že existence poplatku může souviset s možností dosáhnout na dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Neřekl jaké peníze, neřekl jak je to možné, ale přesto tím přesvědčil většinu zastupitelů, aby hlasovali pro radou předložený návrh.

V této souvislosti musíme připomenout, že jsme proti vytahování peněz z kapes občanům. Pokud tomu tak ale musí být, melo by k tomu město přistoupit racionálně a vybírat poplatky, u nichž je to efektivní. Náklady na jejich výběr přeci nemohou být větší, než samotné poplatky. Takové poplatky se mají zrušit a nemá se odůvodňovat jejich existence potenciálním vydíráním ze strany MMR, na které nelze přistupovat. Je to jen další argument pro tvrzení, že působí MMR více škody, než užitku a nepřistupuje ke všem obcím férově. Z podstaty pojmu poplatek navíc plyne, že by měl za poplatek dostat plátce nějakou adekvátní protihodnotu, protože jinak nejde o poplatek, ale o daň a jak řekl Ondřej Pumpr, v tomto případě, žádná protihodnota pro plátce neexistuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.