Vrecionová (ODS): Největší absurditou je, že superkapitalistu Babiše podpoří komunisté

12.07.2018 0:45

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2018 k žádosti vlády premiéra Andreje Babiše o vyslovení důvěry

Vrecionová (ODS): Největší absurditou je, že superkapitalistu Babiše podpoří komunisté
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

Hezký podvečer, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

v listopadu v roce 1989 by mě ani ve snu nenapadlo, že se dožiji doby, kdy bude vládu, a to tedy dokonce již podruhé, v krátké době sestavovat člověk s nebývalým konfliktem zájmů, trestně stíhaný, s prapodivnou minulostí. Tuto vládu bude sestavovat s podporou KSČM a kompars jim bude dělat sociální demokracie, strana, kterou komunisti 40 let dusili. Nebo dokonce na 40 let zdusili. Bohužel tento den dnes nastal.

Stydím se za tuto vládu, za vládu Babiše a Zemana, ale jsem přesvědčena, že jednou bude líp. A já pevně věřím, že se dožiji doby, kdy se nad touto etapou našich dějin většina národa bude podivovat a bude se ptát, jak se to vůbec mohlo stát.

Tato země přežila už mnoho hrozného. Přežila komunismus, přežila dobu normalizace a jistě přežije i vaši účast v politice, pane premiére. Jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla, abych využila vaše hesla. Pevně věřím, že to bude trvat mnohem kratší dobu, než se nyní může zdát.

Do politiky jste vstupoval se vznešenými hesly o transparentnosti, o tom, že bude líp, o tom, že vláda musí být složena z profíků. Výsledkem vašeho dosavadního angažmá v politice je totální rozval, postupný návrat starých pořádků, rehabilitace předlistopadového režimu a postupná relativizace všeho, co se zde událo v roce 1989. Do vlády nejste schopen sehnat nikoho, kdo by měl ve společnosti alespoň trochu úcty a respektu. Vaše expertka, nominantka na Ministerstvo spravedlnosti musela odstoupit ještě předtím, než jste vůbec přišel požádat o důvěru. Divím se vám, poslanci za ANO a věřím, že je mezi vámi velká řada velmi slušných a poctivých lidí, že u něčeho podobného chcete asistovat. Jednou se budete stydět, že jste takovouto vládu drželi u moci. A divím se vám, kolegové sociální demokraté, že sami strkáte hlavu do oprátky.

Divím se vám, že jdete do koalice s někým, kdo vás v minulého funkčním období ve vládě málem zlikvidoval, kdo vás označoval za podvodníky a korupčníky. Je to vaše volba. Nemohu se však zbavit dojmu, že jste vyměnili krátkodobé požitky za budoucnost vaší strany.

Jestli se něčemu nedivím, je to fakt, že KSČM se tak ráda na vládě podílí. Po třiceti letech půstu se znovu chtějí dostat k moci a vy, poslanci ANO a ČSSD jim to umožníte.

Největší absurditou současné vlády je, že superkapitalistu Babiše podpoří komunisté. To jsou mi ale paradoxy!

Já jsem hrdá na to, že Občanská demokratická strana nebude podporovat vládu ANO, Miloše Zemana, KSČM a ČSSD. ODS nebude podporovat vládu, která nás vede na východ. Nebude podporovat vládu, která bude šikanovat malé a střední podnikatele. ODS nebude podporovat vládu, která podporuje bujení byrokracie a nabubřelost státu, který dusí schopné a pracovité lidi. Nebude podporovat vládu, která vede naši zemi do minulosti. Nebude podporovat vládu, která oslabuje svobodu a demokracii v naší zemi. Na to jsem opravdu hrdá.

Nyní bych si jenom ještě dovolila pár krátkých bodů k programovému prohlášení vlády, tady už na to téma zaznělo v dnešním dni mnoho. Já bych se jenom ráda věnovala té části zemědělství, i když kolegyně Krutáková tady již některé věci zmínila. Řada bodů v zemědělské části programového prohlášení budoucí vlády na první pohled zní velmi bohulibě. Bohužel po zkušenosti s tou vaší minulou vládou s jejím programovým prohlášením se obávám, že jde v řadě případů pouze o prázdná slova. Ve skutečnosti jste podporovali, obávám se, že budete i nadále podporovat, pouze velkoprůmyslový způsob zemědělství bez ohledu na vše. Obávám se, že v tom budete pokračovat už proto, že je to v byznysovém zájmu samotného premiéra, a nejen jeho.

Dokument si dokonce v některých částech protiřečí. Jde zejména o formulaci "stavíme se proti zastropování dotací pro velké a střední podniky, ale budeme podporovat vyšší platbu dotací u malých farmářů". K tomu je třeba říci, že pokud nebude uplatňováno zastropování, bude naopak méně peněz pro menší zemědělce, protože nebudou moci využít například vyšší platbu na první hektary, tzv. redistribuční platbu. Materiál ostatně o této platbě vůbec nepíše.

Občanská demokratická strana prosazuje podporu pro konkrétní farmáře, nikoliv pro agrobyznysové skupiny, které nemají žádný vztah k půdě a ke krajině. ODS rozhodně podporuje vámi deklarovanou podporu pro podnikání na venkově, podporu pro rodinné firmy včetně zemědělských rodinných farem. Bohužel dosavadní kroky zástupců této vládní koalice jsou v přímém rozporu s takto deklarovanou snahou. Právě stoupající regulace podnikání, a o tom se tady bavíme snad na každé schůzi, spočívající v zavedení EET, daňových hlášení, zákazu kouření a dalších kroků, které omezují podnikání právě nejvíce na venkově, vedou k omezování rozvojového potenciálu venkovských oblastí. Návrhy na omezení nebo zrušení některých nesystémových kroků brzdících podnikání na venkově, které již ODS před nedávnem navrhla, představitelé i této vlády odmítli podpořit.

Takovým dalším vaším tradičním tématem, řekla bych až mantrou, je potravinová soběstačnost. Mimochodem tento termín v době, kdy je Česká republika součástí otevřeného evropského trhu, nedává vůbec žádný smysl. Smysl by dávalo udělat vše pro to, aby naše zemědělská půda byla v takové kvalitě, aby v případě potřeby byla schopna uživit naše obyvatelstvo. To by však bylo potřeba zásadně změnit dnešní velkoprůmyslový způsob zemědělského hospodaření, který vy neustále obhajujete a který prudce snižuje kvalitu zemědělské půdy a zhoršuje schopnost zadržovat vody v krajině.

Potravinové soběstačnosti nedosahuje na celém světě žádná země mimo jiné proto, že v různých částech světa jsou odlišné podmínky pro produkci různých zemědělských komodit. Upozorňuji, že ve vašem podání jde jen o zástěrku pro nekonečnou podporu pro velké zemědělské agrokomplexy. V zemědělství není totiž Česká republika soběstačná v zásadě pouze v produkci vepřového masa, ovoce a zeleniny.

Ve většině zemědělských komodit je značně přebytková. A samozřejmě vyváží. Upozorňuji, že pokud by měla být plná potravinová soběstačnost ve všech zemích EU, Česká republika by nemohla vůbec nic vyvážet. Chybu vidím spíše ve struktuře našeho vývozu, kdy vyvážíme pouze suroviny a ne výrobky s přidanou hodnotou. Ale to je jiný problém a tomu se nevěnujete. Další problém jsou např. srovnatelné podpory. Je otázkou, co tím chtěl básník říci. Pokud by mělo jít o stejnou výši dotací na hektar nebo komoditu, pak to v praxi znamenalo, že horší pozici našeho zemědělství především vůči méně vyspělým zemím EU, jako jsou pobaltské země nebo balkánské země, a pokud by tamní zemědělci brali stejnou výši podpory jako naši zemědělci, brali by ve skutečnosti daleko vyšší dotace, proto jedno euro má např. v Rumunsku mnohem vyšší hodnotu v rámci ekonomiky než u nás.

Tady by dávalo myslím velký smysl, pokud byste se spíše soustředili na to pokusit se v rámci celé EU postupně minimalizovat a snižovat přerozdělování a celkové dotace a ne jezdit a lobbovat, tak jak to děláte za dotace pro velké firmy. Jeden z posledních bodů, kterému se chci věnovat, a který považuji za velmi nebezpečný, je oznamovací povinnost vlastníků půdy při jejím prodeji. Pokud by se tato myšlenka prosadila, došlo by dle mého názoru k porušení ústavních práv vlastníků. A byl by to bianko šek na další expanzi velkých zemědělských kapitálově lépe vybavených podniků. Jediná oznamovací povinnost, která je legitimní, je povinnost vlastníka informovat stávajícího nájemce o možném prodeji půdy, nebo výpovědi nájemní či pachtovní smlouvy s ročním předstihem.

Ale to se týká pouze smluvního nájemce. A tato povinnost je již zakotvena dnes v občanském zákoníku. Vybrala jsem pouze pár velmi problematických bodů. Obávám se, že se, pokud dnes vaše vláda dostane důvěru, jako že ji asi dostane, tak se podobných problémů bude řešit daleko více.

Vážení páni poslanci, z mnoha důvodů samozřejmě nemohu a ODS nemůže tuto vládu podpořit. A já se těším na den, kdy skončí v propadlišti dějin.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Na cílený rozvoj venkova směřuje 64 milionů

18:05 Hejtman Červíček: Na cílený rozvoj venkova směřuje 64 milionů

Na rozvoj menších obcí formou dotační podpory obecních projektů v rámci Programu obnovy venkova Král…