Výborný (KDU-ČSL): Řešíme historický dluh z doby, kdy exekuční systém byl jedno velké eldorado

21.06.2023 16:21

Projev na 69. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2023 k exekučnímu řádu

Výborný (KDU-ČSL): Řešíme historický dluh z doby, kdy exekuční systém byl jedno velké eldorado
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové, děkuji za slovo.

Já budu velmi stručný, protože merito věci a zákona představila paní ministryně Černochová, které za to děkuji. Mně jako zpravodaji přísluší teď připomenout, že to je skutečně reakce na již schválenou novelu exekučního řádu a občanského soudního řádu zde na půdě Poslanecké sněmovny a na to, aby ten nástroj nebo ta úprava, která znamená skutečně zastavování marných exekucí, řešíme tím ten historický dluh, to, co tady bohužel vzniklo v době, kdy celý ten exekuční systém byl de facto neregulován a bylo to jedno velké eldorado, tak tímto způsobem musíme se s tím historickým dluhem vypořádat, jakkoliv se to může zdát nepříjemné, jakkoliv to může být problematické i z hlediska fiskálního a podobně.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Já chci zdůraznit, že jsme tuto velmi stručnou novelu, která je tady navržena k projednání podle režimu § 90 připravili ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti, kterému za to děkuji, a ve spolupráci s opozicí. Byla projednána neformálně i na podvýboru pro problematiku exekucí a insolvencí. Pan místopředseda Patrik Nacher byl součástí toho týmu, kde to bylo debatováno. Samozřejmě jsme vedli debatu o výši těch částek, ale výsledná podoba je i nějakou reakcí na současný stav veřejných financí. Děkuji Patriku Nacherovi, děkuji i zástupcům hnutí SPD za to, že byli součástí debat a dohod. Je to vzácný příklad konsenzu tady napříč Poslaneckou sněmovnou, který může pomoci dobré věci.

Kolegyně a kolegové, dámy a pánové, pokud je to možné a vyjádříte vůli souhlasit s tímto návrhem zákona, tak vám za to děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.