Výborný (KDU-ČSL): Řešíme historický dluh z doby, kdy exekuční systém byl jedno velké eldorado

21.06.2023 16:21

Projev na 69. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2023 k exekučnímu řádu

Výborný (KDU-ČSL): Řešíme historický dluh z doby, kdy exekuční systém byl jedno velké eldorado
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové, děkuji za slovo.

Já budu velmi stručný, protože merito věci a zákona představila paní ministryně Černochová, které za to děkuji. Mně jako zpravodaji přísluší teď připomenout, že to je skutečně reakce na již schválenou novelu exekučního řádu a občanského soudního řádu zde na půdě Poslanecké sněmovny a na to, aby ten nástroj nebo ta úprava, která znamená skutečně zastavování marných exekucí, řešíme tím ten historický dluh, to, co tady bohužel vzniklo v době, kdy celý ten exekuční systém byl de facto neregulován a bylo to jedno velké eldorado, tak tímto způsobem musíme se s tím historickým dluhem vypořádat, jakkoliv se to může zdát nepříjemné, jakkoliv to může být problematické i z hlediska fiskálního a podobně.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21924 lidí

Já chci zdůraznit, že jsme tuto velmi stručnou novelu, která je tady navržena k projednání podle režimu § 90 připravili ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti, kterému za to děkuji, a ve spolupráci s opozicí. Byla projednána neformálně i na podvýboru pro problematiku exekucí a insolvencí. Pan místopředseda Patrik Nacher byl součástí toho týmu, kde to bylo debatováno. Samozřejmě jsme vedli debatu o výši těch částek, ale výsledná podoba je i nějakou reakcí na současný stav veřejných financí. Děkuji Patriku Nacherovi, děkuji i zástupcům hnutí SPD za to, že byli součástí debat a dohod. Je to vzácný příklad konsenzu tady napříč Poslaneckou sněmovnou, který může pomoci dobré věci.

Kolegyně a kolegové, dámy a pánové, pokud je to možné a vyjádříte vůli souhlasit s tímto návrhem zákona, tak vám za to děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krása (Trikolora): Atentát na Fica svědčí o zhrubnutí politické kultury

15:06 Krása (Trikolora): Atentát na Fica svědčí o zhrubnutí politické kultury

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na Roberta Fica.