Vystrčil (ODS): Přidat peníze pouze krajům není spravedlivé

27.11.2015 19:56

Na základě jednání ministra financí s hejtmany, ministerstvo financí navrhuje, aby v rámci změny zákona o příjmech samosprávných celků ze sdílených daní byly příjmy krajů v roce 2016 navýšeny o téměř 4 miliardy korun.

Vystrčil (ODS): Přidat peníze pouze krajům není spravedlivé
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

Zároveň v rámci stejného návrhu zákona ministerstvo financí ale ignoruje stejně legitimní požadavky obcí na navýšení jejich příjmů. Prý je to z toho důvodu, že obce hospodaří dobře a mají peněz dost.

„Postup ministerstva financí považuji za nekorektní a vůči obcím za nespravedlivý. V rámci zavádění II. důchodového pilíře a navyšování sazeb DPH byly sníženy podíly na daních obcím i krajům. Pozdější dorovnání příjmů obcím a malým městům na úroveň těch větších s tímto snížením nijak nesouviselo. Proto je nutné, aby se stát zachoval stejně ke všem samosprávám a postupně vrátil - navýšil příjmy kromě krajů i obcím. Za tímto účelem jsme podali s kolegou Linhartem pozměňovací návrh, jehož přijetí by zajistilo navýšení příjmů obcí v roce 2017 celkem zhruba o 2 miliardy a v roce 2018 celkem asi o 7 miliard korun. Vzhledem k činnostem, které vykonávají obce  kraje považujeme tento poměr za odpovídající,“ okomentoval současné záměry ministerstva financí senátor Miloš Vystrčil, který je předsedou senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Právě Výbor pro územní rozvoj pozměňovací návrh senátorů Vystrčila a Linharta již na svém zasedání 25. 11. podpořil, a pokud návrh získá podporu i 2 prosince na plénu Senátu, bude zákon vrácen nazpět do Poslanecké sněmovny.

„Ve svém návrhu jsme vycházeli z návrhu, který ve sněmovně podávali poslanci Vilímec, Stanjura a Beznoska. Tento návrh také podporuje Svaz měst a obcí. Výhodou tohoto návrhu je také fakt, že nenarušuje přípravu rozpočtu pro rok 2016, neboť počítá s navýšením příjmů obcí až v letech 2017 a 2018. Proto věřím, že pokud bude návrh senátem schválen, má i ve sněmovně šanci uspět,“ okomentoval další možný osud pozměňovacího návrhu senátor Miloš Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.