Zábranský (Piráti): Praha jako první zprůhlední hospodaření příspěvkových organizací

22.09.2022 16:57 | Tisková zpráva

Pražská rada schválila zveřejňování seznamu proplacených faktur příspěvkových organizací tak, jak to dělá město, tedy na portálu otevřených dat a zároveň v aplikaci Cityvizor. Kdokoliv tak bude moci zjistit, komu a za co platí peníze.

Zábranský (Piráti): Praha jako první zprůhlední hospodaření příspěvkových organizací
Foto: Piráti
Popisek: Adam Zábranský

Po zveřejnění dat o zakázkách zadávaných příspěvkovými organizacemi se jedná o další významný krok ke zprůhlednění organizací, které dohromady hospodaří s miliardami korun ročně. Zveřejnění seznamu faktur proplácených příspěvkovými organizacemi je jedním z kroků vyplývajících z protikorupční strategie, kterou pražské zastupitelstvo schválilo začátkem září. Dosud seznam faktur zveřejňoval pouze Magistrát hl. m. Prahy, a to jak na portálu otevřených dat (ZDE), tak v aplikaci Cityvizor (ZDE).

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

„Bude to historicky poprvé, kdy si veřejnost bude moci prohlédnout, komu a za co příspěvkové organizace posílají peníze. Zajímavé bude i zapojení aplikace Cityvizor, která běžně funguje nad rozpočty obcí. Poprvé v Česku bude nasazena na data o hospodaření příspěvkových organizací, což umožní uživatelsky přívětivé zobrazení dat a práci s nimi,“ shrnuje pražský radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský.

Jako první budou zveřejněna data největších příspěvkových organizací, jako jsou Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, Městská knihovna v Praze, Správa služeb hl. m. Prahy či Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Zveřejnění dat pro ně nebude znamenat administrativní zátěž, protože již dnes vedou evidenci faktur v systému, který umožňuje jednoduchý export dat, s technickou stránkou jim navíc pomůže organizace Operátor ICT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …