Zábranský (Piráti): Praha kvůli nevýhodným nájmům přichází o velké peníze. Požadujeme audit

02.11.2015 15:35

Praha tratí stamiliony kvůli neprůhlednému pronajímání kanceláří, Piráti zveřejňují data

Zábranský (Piráti): Praha kvůli nevýhodným nájmům přichází o velké peníze. Požadujeme audit
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Médii v pátek prošla zpráva, že podle analýzy Institutu plánování a rozvoje (IPR) Praha tratí stamiliony korun ročně kvůli pronajímání nebytových prostor (kanceláří, skladů, ateliérů, restaurací atd.) pod cenou. Podle analýzy za nevýhodnými nájmy stojí nesystematický přístup, s čímž nelze než souhlasit. Zásadním faktorem je ale i netransparentnost nájemních vztahů, která znemožňuje faktickou kontrolu (ať už vnější či vnitřní).

Piráti se proto rozhodli zveřejnit samotnou analýzu i data, o které se analýza opírá. Můžete se tak podívat, za kolik Praha pronajímá například kanceláře či restaurace ve vaší městské části. Zarážející je, že analýzu IPR zpracoval již před půl rokem a chtěl ji co nejdříve zveřejnit, nicméně bývalý radní pro majetek Michal Hašek (ANO) se se zpracovatelem odmítal sejít.

Data zpracoval IPR na základě nepřehledných a často papírových podkladů od Magistrátu. Podle Pirátů je klíčové, aby údaje o nájemních vztazích zveřejňoval odbor majetku Magistrátu (resp. automaticky software, který tento odbor používá) ve formátu otevřených dat v reálném čase. Jedině tak je možné zajistit dostatečnou informovanost a reálnou možnost kontroly nejen ze strany veřejnosti, ale i vedení města či externích auditorů. Když si pirátští zastupitelé vyžádali od ředitele odboru majetku Radka Svobody údaje o nájmech, poskytl jim je až na základě rozhodnutí Ministerstva vnitra a v 50 nepřehledných souborech.

„Zásadní překážkou transparentnosti je i nedostupnost mnoha nájemních smluv v centrálním registru smluv Magistrátu. Naprostá většina smluv k nebytovým prostorám je totiž uzavírána na dobu neurčitou, což je samo o sobě problematické. U starších smluv je pak zveřejňováno jen pár základních údajů o nich, nikoliv už samotné smlouvy,“ dodává zastupitel za Piráty Adam Zábranský, který se hospodaření města s nemovitostmi věnuje.

Piráti se na několik podivných nájmů již ředitele odboru majetku zeptali. Ten jim mimo jiné odpověděl, že nájmy kanceláří v lukrativní lokalitě Trojická (u Palackého náměstí) za cenu 1000 Kč za metr čtvereční za rok je cena v dané lokalitě obvyklá. „Takový závěr je jednak v rozporu se závěry analýzy IPRu, která komerční cenu v této oblasti odhaduje minimálně na třikrát vyšší, jednak ani nesedí v porovnání s ostatními nájmy Magistrátu,“ podivuje se Adam Zábranský.

„Z analýzy jasně vyplývá, že Praha kvůli nevýhodným nájmům přichází o velké peníze. Na druhou stranu chápeme, že některé nízké ceny nájmů mohou být způsobeny faktory, které IPR kvůli neinformovanosti Magistrátem nemá k dispozici. Požadujeme, aby Magistrát přehledně zveřejnil všechny důležité informace o nájmech a následně nechal provést audit, který by ukázal, zda s nemovitostmi hospodaří dobře,“ shrnuje Adam Zábranský.

Odkazy:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.