Zahradil (ODS): Doby jakés takés empatie jsou nenávratně pryč

26.11.2021 19:57 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nové německé vládě

Zahradil (ODS): Doby jakés takés empatie jsou nenávratně pryč
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Olaf Scholz bude čtvrtým sociálně-demokratickým kancléřem SRN (po Willy Brandtovi, Helmutu Schmidtovi a Gerhardu Schröderovi). Post-merkelovská CDU-CSU odchází po 16 letech do opozice, po historicky drtivé porážce a ve značném stupni rozkladu.

V Německu tedy vznikne rudozelená vláda (s lehkým liberálním nádechem), kterou můžeme směle označit za “progresivistickou”. V centru jejího snažení bude perestrojka německé ekonomiky a energetiky v duchu sociálního inženýrství tzv.Green Dealu. Počítejme s tím, že to ovlivní vztahy Německa k sousedům.

Doby jakés takés empatie, kterou projevovala Angela Merkelová vůči postkomunistické části Evropy, jsou nenávratně pryč. Přitvrdí se, vzniknou nové třecí plochy. Nepůjde jen o tlak ohledně klimatických závazků.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Např. v Evropském parlamentu němečtí Zelení zcela paralyzovali společnou obchodní politiku přidáváním dalších a dalších environmentálních, lidskoprávních, pracovněprávních podmínek do obchodních smluv, čehož výsledkem je, že jednání o těchto smlouvách vlastně úplně zamrzla. Zcela v rozporu se zájmy českého exportu. Nepochybně se těžko shodneme i v pohledu na řešení migrace. Atd.atd.

Podívejme se, jak to vypadá jinde v západní Evropě. Na Pyrenejském poloostrově i ve Skandinávii vládnou socialisté či sociální demokraté, v Itálii opět technokratická vláda, v Rakousku padl celkem slibný Kurz. No a mimo EU, z anglosaského světa, který jsme vždy považovali za maják svobody, se sem kromě radikální zelené politiky valí wokeismus, cancel culture a politická korektnost.

Nakonec nám z té změti, možná překvapivě, vystupuje jako jednooký mezi slepými - Macron(!). Ano, bude hrát francouzské národní zájmy, strategickou autonomii, jistou míru ekonomického protekcionismu. Ale je aspoň projaderný, nenaskakuje tolik na módní výstřelky v kulturně-sociálních otázkách, nestojí o konfrontaci v zahraniční politice.

Přebírat evropské předsednictví právě po Francii je pro ČR docela šance, jak s touto zemí najít společnou řeč alespoň tam, kde se naše zájmy kryjí. Kupodivu jich zas není tak málo. Neměli bychom tuto možnost propást.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…