Zahradil (ODS): To dáme!

17.01.2014 21:23

Ze všech příčin, které ODS srazily tam, kde je dnes, považuji za nejzávažnější ztrátu důvěryhodnosti. Můžeme se stokrát zaklínat propracovaným pravicovým programem, principy a ideologií. Zaručovat se, že příště už neuhneme z cesty, od vlastních volebních slibů. Že nebudeme nedůslední a nepovolíme tlaku koaličního partnera (pokud nás volič znovu pustí do vlády).

Zahradil (ODS): To dáme!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Ale pokud by tohle všechno jménem ODS slibovali lidé, kterým veřejnost – a zejména naši voliči – nevěří, je to k ničemu. Důvěryhodnost je odvozena od slova důvěra a ta se zase odvozuje od dobré pověsti – nejcennějšího sociálního kapitálu každého politika. A důvěra bud´ je, nebo není. Nelze si ji jeden den koupit v obchodě a druhý den obléci jako nový kabát.

Nadcházející Kongres otevírá v tomto směru naději. Do budoucího vedení ODS se hlásí lidé s dobrou pověstí. Není mezi nimi nikdo kontroverzní, nikdo, o kom by kolovaly podivné zkazky. Mezi uchazeči je řada zkušených komunálních politiků. To je moc dobře, vzhledem k tomu, že jedním z rozhodujících volebních klání tohoto roku budou právě komunální volby. A mezi zájemci najdeme i úplně nové, mladé tváře – i když jejich vnitrostranická kampaň někdy působí jako „guerilla marketing“. Ale i to je dobře. Aspoň je vidět, že ODS není personálně vyprahlá.

Někdy zaznívá, že problém tzv. kmotrů jsme si způsobili sami – tím, že jsme toto slovo vůbec začali používat. To bychom si ale lhali do vlastní kapsy. Lidé to viděli jinak. Už v roce 2009, když jsem jezdil po republice před volbami do EP, mnohde zaznívalo : europarlament vám ještě hodíme, ale pak už s námi nepočítejte. A stalo se. Ted´ máme jedinečnou možnost tuto neslavnou kapitolu uzavřít a začít novou, s lepším koncem. ODS je v opozici, v krajích i v parlamentu. „Kmotři“ se už odstěhovali jinam – tam, kde cítí moc a peníze. A navíc všechny zkazky o nich blednou ve srovnání s mírou koncentrace ekonomické, politické a mediální moci, soustředěné v rukou faktického premiéra příští vlády, Andreje Babiše. Tam je naše příští bitevní pole.

Do Kongresu ODS zbývá doslova pár hodin. Rapper Eminem má v jedné skladbě slogan „look, if you had one shot or one opportunity…“  To přesně sedí i na nás. I my máme jenom „one shot – one opportunity“, další už nebude. Je to právě tenhle Kongres. Pojd´me do toho. To dáme.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…