Zahradil (ODS): Trump podle mě už pracuje na novém příběhu

10.11.2020 7:33

Komentářř na facebookovém profilu k reakci Donalda Trumpa na výsledky prezidentských voleb v USA

Zahradil (ODS): Trump podle mě už pracuje na novém příběhu
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Vzpomínám na souboj Bush/Gore v roce 2000, který rozhodl teprve po pěti týdnech Nejvyšší soud. Goreovi voliči nicméně Bushe jako prezidenta stále odmítali mentálně akceptovat, byl to pro ně pochybný vítěz (vše změnilo až 11.září, kdy pocit národní jednoty převálcoval jejich nechuť k Bushovi a pachuť z voleb).

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

S touto reminiscencí přece jen vidím v Trumpově postupu jistou strategii. Podle mě už pracuje na novém příběhu, který je součástí jeho boje s “establishmentem”, jemuž se kontinuálně věnoval po celý svůj mandát. A součástí tohoto příběhu je právě teď zase zpochybnění volebního procesu a narušení Bidenovy legitimity coby prezidenta. Dlouholetý washingtonský insider Biden je pro to vše dokonce více než ideálním terčem.

Trump dle mého názoru chce, aby alespoň většina jeho voličů vnímala Bidena jako někoho, kdo mu prostě ukradl volby za pomoci nevěrohodného korespondenčního hlasování, médií, soudů, tajných služeb a dalších složek administrativy. To se Trumpovi může nepochybně podařit a takové vnímání by mu uchovalo kredit a pozici v nepřehlédnutelné části republikánské báze. Mohl by tak dále ovlivňovat směřování strany a třeba i dávat palec nahoru či dolů při budoucích prezidentských nominacích. O jeho přízeň by se soutěžilo.

Mohu se samozřejmě mýlit, třeba je to celé překombinované. Ale z Trumpova pohledu bych takový postup považoval za logický, pravděpodobně efektivní a vlastně jediný možný. Morální a etická hlediska do toho záměrně netahám.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…