Zahradil (ODS): USA a Vietnam uzavřely „strategické partnerství“

14.09.2023 7:17 | Tisková zpráva

Spojené státy a Vietnam povyšují své diplomatické vztahy na takzvané všeobecné strategické partnerství, které bude stát na nových obchodních dohodách. V souvislosti s návštěvou prezidenta Joea Bidena ve Vietnamu europoslanec Jan Zahradil poukazuje na to, že sázka na Vietnam byla správná.

Zahradil (ODS): USA a Vietnam uzavřely „strategické partnerství“
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

„Naše sázka na Vietnam se ukázala jako správná. Stává se lídrem jihovýchodní Asie a jistou protiváhou Číně, což nyní zjišťují i USA,” říká europoslanec Jan Zahradil, který byl zpravodajem Evropského parlamentu pro vztahy s Indo–Pacifikem a dlouholetým zpravodajem pro obchodní dohodu mezi EU a Vietnamem.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

„Je proto dobře, že český premiér Petr Fiala nebo ministryně obrany Jana Černochová nedávno cestovali do Vietnamu kvůli ekonomické spolupráci. Připomínám, že ještě před několika lety chtěli někteří politici či nevládní organizace torpédovat obchodní dohodu mezi EU a Vietnamem. Naštěstí tehdy nezvítězila ideologická předpojatost nad pragmatickým přístupem,” dodává Jan Zahradil, který je též poradcem Konfederace vietnamských svazů v EU, a který spolu s předsedou Hospodářské komory v červnu v Praze česko-vietnamské podnikatelské fórum za přítomnosti desítek firem zahajoval.

„Proto jsem se Česko–vietnamského business fóra na Hospodářské komoře, kterého se zúčastnil také její prezident Zdeněk Zajíček, náměstek ministra obchodu a průmyslu Edvard Kožušník, vietnamský velvyslanec pan Thai Xuan Dung a na padesát českých a vietnamských podnikatelů, zúčastnil,” dodává Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…