Žák (Svobodní): Ombudsman pro zvířata? „Ouřada bude dohlížet na ouřady“

19.05.2018 7:38

Někteří politici, jako např. europoslanec Jiří Pospíšil z TOP 09, navrhují zřídit nový úřad – veřejného ochránce práv zvířat, který by měl pobírat zajímavý plat z veřejných prostředků. Ty by přitom mohly jít na přímý výkon ochrany zvířat (tedy tam, kde peníze žalostně chybí nebo nejsou vůbec). Místo toho by tento úředník do médií říkal, jak je ochrana zvířat velmi důležitá, a že jiný úřad má dělat svou práci.

Žák (Svobodní): Ombudsman pro zvířata? „Ouřada bude dohlížet na ouřady“
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Upřímně, radši bych se zaměřil na lepší práci a větší zájem místních zastupitelů a Jiří Pospíšil nebo Petr Gazdík (STAN), kteří by rádi ombudsmana pro zvířata zavedli, by měli tlačit hlavně na své obecní zastupitele v jednotlivých regionech, aby na zastupitelstvech jednali za lepší ochranu zvířat a nečekali, až jim práci bude přikazovat nějaký další nový zbytečný či nadbytečný úředník, kterého sami zavedou.

Já bych raději navrhoval štíhlejší stát bez zbytečných úřadů, a pouze s úřady nezbytnými, které ovšem budou fungovat efektivně. Jednou z cest jak toho dosáhnout je, aby lidé v komunálních volbách volili zastupitele, kteří se budou více zajímat o fungování úřadů, které mají na starost, mimo jiné, i výkon ochrany zvířat. Nepotřebujeme na to dalšího ouřadu, který bude říkat jiným ouřadům, jak mají ouřadovat – za finance daňových poplatníků. Ničeho jiného totiž takový úředník nedosáhne. Potřebujeme totiž především schopné obecní zastupitele, kteří dokáží problémy lidí i zvířat na obcích řešit.

Ale je mi jasné, že pro některé politiky je lehčí prostě jen říkat a navrhovat přesně to, co lidé chtějí slyšet, než vysvětlovat, kde jsou skutečné problémy a snažit se zavádět do praxe skutečná řešení. Tento další zdánlivě líbivý návrh je nepromyšlený přešlap vedle a doufám, že takový návrh neprojde.

Nefungující ochrana zvířat v ČR je komplexní problém a ten potřebuje komplexní řešení systému, nikoliv levné záplaty a pozlátka ve formě nových a nových úředníků a neúčelných zákonů. Důležité je např. zvýšení dozorové autority Státní veterinární správy, snížení administrativní zátěže, efektivnější nastavení fungujícího systému financování, právní i odborné opory v oblasti ochrany zvířat na jednotlivých obcích, což je úlohou především místních zastupitelů, nikoliv ombudsmana – ten práci zastupitelů může max. kritizovat, nic víc.

Přijměte v této souvislosti mé pozvání na besedu o tom, jak výkon ochrany zvířat v praxi vylepšit – i bez ombudsmana a jiných zbytečných opatření za peníze, které nedobrovolně poskytujete státu ze své výplaty. Odkaz na informaci o besedě: https://www.facebook.com/events/167823810523691/

Jiří Žák,
veterinární lékař a člen Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce