Záleská (ODS): Připravujeme finální opravu Jihoslovanského mauzolea

02.02.2022 9:15

Ze zanedbané ostudy a nevábného místa je opět chlouba olomouckých Bezručových sadů. Jihoslovanské mauzoleum má za sebou úspěšné dvě etapy oprav, které vrátily původní eleganci antikizující neoklasicistní stavbě architekta Huberta Austa.

Záleská (ODS): Připravujeme finální opravu Jihoslovanského mauzolea
Foto: ODS
Popisek: ODS

Zbývá ještě náročná finální etapa, a to rekonstrukce podzemní části mauzolea s tělesnými ostatky jihoslovanských vojínů. „Rozhodli jsme se požádat o dotaci z výzvy Ministerstva obrany na zabezpečení péče o válečné hroby. Mauzoleum si zaslouží dovést celou rekonstrukci do úspěšného finále,“ říká náměstkyně primátora Markéta Záleská.  

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

První dvě etapy proběhly v letech 2016 – 2017, kdy byla realizována opatření proti vlhkosti a oprava přilehlých teras se schodišti a v letech 2018 až 2019, kdy řemeslníci a restaurátoři opravili exteriér i interiér kaple včetně fresek. Celá třetí etapa se týká prostoru skrytého pod kaplí, kde je nyní provizorně zazděná krypta s ostatky jugoslávských vojáků, zemřelých v olomouckých vojenských nemocnicích během první světové války. K nim později přibyly ostatky jihoslovanských vojáků i z jiných částí republiky. Momentálně je jich uložených zřejmě 1224. Ostatky jsou uloženy v malých dřevěných rakvích s číselným označením, poskládané do železných regálů.

„V rámci třetí etapy bude nejprve provedena stavební rekonstrukce krypty včetně nové elektroinstalace,“ vysvětluje náměstkyně Záleská. Ostatky s rakvemi budou po podrobném zadokumentování dočasně deponovány a v době oprav krypty budou odborně restaurovány. „Jednotlivé rakve projdou čištěním, mírně poškozené se opraví a silně poškozené nahradí kopiemi,“ dodává Markéta Záleská. Také ostatky budou očištěny, desinfikovány, konzervovány a poté navráceny zpět do rakví uložených v kryptě objektu mauzolea. Opraveny budou také stávající ocelové nýtované regály. Rekonstrukce čeká také tyčové police zazděné v nikách a původní závěsy na věnce a svítidla. Stávající vstupní dveře do krypty budou zrestaurovány dle schváleného restaurátorského záměru. Krypta dostane nová svítidla. Zásah restaurátora si vyžádá i stav pískovcového reliéfu truchlící ženy, který jako výzdobu vstupu do krypty vytvořil olomoucký sochař Julius Pelikán.

Stavební úpravy krypty a restaurátorské práce v kryptě proběhnou v roce 2023, v následujícím roce pak budou odborně ošetřeny rakve s ostatky. Celkové náklady na první dvě etapy stály asi 12,1 milionu korun, u finální třetí etapy se předpokládají náklady přes 6,8 milionu korun. Dotace od ministerstva obrany může činit až 80 procent z této částky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…