Zámečník (KDU-ČSL): Další podpora vesnickým prodejnám

07.12.2022 13:05

Kraj v druhém kole sběru žádostí rozdělí mezi prodejny dalších 600 tisíc korun v rámci letošního dotačního programu OBCHŮDEK 2021+. Rozhodli o tom ve středu 7. prosince 2022 na svém jednání krajští radní.

Zámečník (KDU-ČSL): Další podpora vesnickým prodejnám
Foto: kraj Jihomoravský
Popisek: Jan Zámečník (KDU-ČSL)

„Mezi zájemce o dotaci se letos podaří rozdělit celkem na 3,8 milionu korun. Dotace tak pomůžou zachovat tyto základní služby na 48 místech v kraji. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
V tomto rámci nově podpoříme i dalších 6 prodejen v celkovém objemu 600 tisíc Kč. Konkrétně půjde o prodejny v Neslovicích, Mělčanech, Nížkovicích, obchůdek v Nesovicích – Letošově, Milonicích a Krásensku. Každá koruna, která přispěje k tomu, aby náš venkova byl vybaven standardními službami, je důležitá,“ řekl k rozhodnutí krajské rady náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Dotační program Obchůdek 2021+ od minulého roku vyhlašuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Jihomoravský kraj konečným příjemcům dotaci předfinancuje a následně ve stanoveném termínu kraj podá žádost o proplacení ex post na ministerstvu. Cílovou skupinou tohoto dotačního jsou provozovatelé prodejen v obcích do 1000 obyvatel nebo v obci do 3000 obyvatel, jejichž místní části mají do 1000 obyvatel, kde takovým prodejnám hrozí zánik.

Zachovat kvalitu života na jihomoravském venkově se kraj snaží také svým vlastním dotačním programem. V minulém roce takto na záchranu venkovských prodejen v obcích do 750 obyvatel vyčlenil 4 miliony korun. Na krajskou podporu loni dosáhlo celkem 95 žadatelů. V letošním – již pátém – ročníku dotačního programu kraj rozdělil 3,7 milionu mezi 81 žadatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…