Zámečník (KDU-ČSL): Důlní voda na Oslavansku jako obří přírodní zásobník vody pro přicházející klimatickou změnu

30.10.2023 4:21 | Tisková zpráva

Cílem dvou průzkumných vrtů okolo dobývacího prostoru bývalého dolu Františka je zastihnout proudící podzemní vodu před infiltrací do vody důlní a tuto vodu využít.

Zámečník (KDU-ČSL): Důlní voda na Oslavansku jako obří přírodní zásobník vody pro přicházející klimatickou změnu
Foto: kraj Jihomoravský
Popisek: Jan Zámečník (KDU-ČSL)

Dva vrty během čtyř dnů umožní odběry spodní vody, s pracemi se začalo v pondělí 30. října 2023. Využití podzemních i důlních vod může být významnou pomocí v období sucha. 

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí

Na realizaci vrtů dostane Svazek vodovodů a kanalizací Ivančice dotaci od Jihomoravského kraje ve výši 290 000 korun.

„Co se týče vrtů, v důlním prostoru dolu Františka očekáváme využití vody jako vody pitné, v nejzazším případě vody užitkové. Výsledky rozborů budou určitě výchozím bodem pro posuzování obdobných dalších zdrojů podzemních vod i jinde,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

V případě kladného výsledku bude následně ivančický svazek vodovodů a kanalizací řešit cestu zapojení tohoto zdroje do skupinového vodovodu.

Na Oslavansku se počítá také s využitím přímo důlních vod. Ty odtékají ze zatopeného dobývacího prostoru bývalého kamenouhelného Rosicko-oslavanského uhelného revíru Dědičnou štolou v Oslavanech. Množství odtékající vody se pohybuje v rozmezí 35-60 l/s. Důlní voda je však kontaminovaná množstvím železa, manganu, dále pak významným množstvím síranů, chloridů a dalších příměsí. Musí být tedy před nijak nevyužitým odtokem do vodoteče do řeky Oslavy čištěna na čistírně důlních vod, kde je zbavena železa a částečně manganu.

„Analýza u tohoto případu nám ukáže možné budoucí využití této důlní vody jak pro město Oslavany, tak i pro region jihozápadního Brněnska. Předpokládá se především energetické využití a další sledování zdroje pro možnou budoucí úpravu vody,“ doplnil Zámečník.

V letošním roce kraj podpořil individuálními dotacemi na důlní vody další 3 projekty (využití důlních vod pro město Oslavany, mikroregion Podchřibí – obec Skalka, regenerace artézské studny v obci Vacenovice) v celkové výši 447 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…