Zámečník (KDU-ČSL): Společný projekt zatraktivní příhraničí jižní Moravy a Trnavského kraje

29.01.2023 11:38 | Tisková zpráva

Nový transbordér, který spojí oba břehy řeky Moravy poblíž Vnorov, nebo téměř desetikilometrový úsek Moravské cyklostezky – projekt atraktivní a bezpečné cyklistiky v příhraničí jižní Moravy a Trnavského samosprávného kraje zvýší přitažlivost jihovýchodní části regionu.

Zámečník (KDU-ČSL): Společný projekt zatraktivní příhraničí jižní Moravy a Trnavského kraje
Foto: kraj Jihomoravský
Popisek: Jan Zámečník (KDU-ČSL)

Jeho přípravu schválili krajští radní na svém jednání ve středu 25. ledna 2022. „Celý tento projekt oba sousední kraje přijde na cca 4 miliony euro, s tím, že o náklady se oba regiony podělí stejným dílem. Samozřejmě si zažádáme o finanční podporu v rámci programu Interreg VI-A Slovensko – Česko, která by měla pokrýt 80 procent projektu. Dalšími cca 10 procenty by měl přispět stát a zbytek pokryjí oba sousední kraje, ze svých rozpočtů“ popisuje financování náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Bezpečnou a atraktivní cestu přes řeku Moravu nabídne transbordér (stavba vyjde přibližně na 46 milionů korun) – tedy přepravní systém, který k přepravě používá vozík (gondolu) zavěšenou na kladkách. V principu půjde o jednodušší obdobu otevřené lanovky, která návštěvníkům i místním nabídne netradiční propojení obou břehů řeky Moravy ve směru na plavební komoru u Vnorov. Stejně tak v rámci projektu například vznikne 5. úsek Moravské cyklostezky od lávky přes řeku Moravu po hrázi až k rozcestníku Adamov-přístav o délce 9,6 km. Dojde tak dalšímu propojení v rámci archeoparku Mikulčice-Kopčany a jeho okolí.

„Jde nám o zlepšení dostupnosti kulturního a přírodního dědictví prostřednictvím budování atraktivní a bezpečné infrastruktury pro cyklisty i pěší. Pracujeme na společné propagaci cyklistické dopravy a cykloturistiky, na příhraničních cyklostezkách a cyklotrasách v okolí řeky Moravy, která tvoří společnou hranici mezi oběma kraji. Spolu s Trnavským samosprávným krajem máme v této oblasti navázánu dlouhodobou fungující spolupráci, její rozšíření se tedy přímo nabízí. Oba sousední regiony mají navíc schválené strategické koncepce na rozvoj cyklistiky a cyklotras na toto období,“ popisuje fungující přeshraniční spolupráci náměstek Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.