Zámečník (KDU-ČSL): Ve Vískách otevřou první bezobslužnou obecní prodejnu v kraji

22.08.2023 4:31 | Tisková zpráva

Bezobslužný obecní obchod Vísky nahradí původní jediný obchod s potravinami. JEDNOTA, spotřební družstvo Boskovice, ukončila jeho provoz k 31. prosinci 2022.

Zámečník (KDU-ČSL): Ve Vískách otevřou první bezobslužnou obecní prodejnu v kraji
Foto: kraj Jihomoravský
Popisek: Jan Zámečník (KDU-ČSL)

Jedná se o pilotní projekt, kdy první rok bude obec vyhodnocovat přínos bezobslužného prodeje pro zvýšení tržby a využití obchodu. Podklady budou sloužit pro znovuotevření malých vesnických obchůdků v Jihomoravském kraji.

Prodejnu využívají obyvatelé obcí Vísky, Míchov a Podolí, zásobuje také základní a mateřskou školu.

„Díky bezobslužnému systému si zákazník nakoupí i ve večerních hodinách. Tohle je pro všechny šance, jak oživit obec a jak zajistit dostupnost potravin i té starší generaci,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

„Obec hned prodejnu po skončení JEDNOTY odkoupila a provozovala ji nejdříve ve standardním obslužném systému fungujícím převážně v dopoledních hodinách. A postupně jsme ji dovybavili pro bezobslužný prodej,“ vysvětlil starosta obce Vísky Stanislav Kamba. „Pro nákup vydá obec zákazníkům obchodu karty, případně umožní přístup osob s bankovní identitou. Celá prodejna je pod kamerovým systémem, tím je ošetřena bezpečnost,“ dodal Kamba.

Zařízení první bezobslužné obecní prodejny v kraji vyšlo obec na 425 tisíc korun. Jihomoravský kraj přispěl na pilotní projekt částkou 200 tisíc korun. Dotace byla použita na potřebné vybavení obchodu, materiál, instalace, montáže a školení.

„Pokud se samoobslužný koncept osvědčí, plánuje kraj podporu dalších takových obecních obchodů. A protože se jedná o zavádění nové technologie, která nemusí být úplně komfortní pro starší občany, budeme trvat po nějakou dobu i na zajištění asistence, aby zákazníky proškolila a pomohla jim při nákupu,“ doplnil Zámečník. 

Na původní obchod ve Vískách přispěl Jihomoravský kraj ze svého dotačního programu na podporu venkovských prodej během posledních 4 let celkovou částkou 220 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…