Zámečník (KDU-ČSL): Voda z nových důlních vrtů u Oslavan v době sucha? Testy vycházejí nadějně

03.04.2024 6:04 | Tisková zpráva

Cílem dvou průzkumných vrtů v blízkosti bývalého dolu Františka v lokalitě Padochov (místní část města Oslavany) je ověřit potenciál a kvalitu důlních vod, které mohou být významnou pomocí v období sucha. Testy, které zatím přinášejí nadějné výsledky, by měly být hotové v polovině dubna. Na projekt „Potenciál využití nových zdrojů pitné vody v bývalém dobývacím prostoru Rosicko – Oslavanské uhelné pánve“ přispěl Jihomoravský kraj Svazku vodovodů a kanalizací Ivančice částkou ve výši 290 000 korun.

Zámečník (KDU-ČSL): Voda z nových důlních vrtů u Oslavan v době sucha? Testy vycházejí nadějně
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Na konci loňského října se začalo prostřednictvím dvou nových vrtů zkoumat množství podzemní vody a její následné využití. Na základě hydrodynamických zkoušek byla odborníky prozatím vypočtena hodnota přípustného odběru vody pro nově zbudované vrty ve výši 3,5l/s, u druhého 2,6l/s.

„První testy přinesly zajímavá čísla a prokázaly, že podzemní vody je dostatek. Proto byly 8. března zahájeny dlouhodobé čerpací zkoušky s předpokládanou délkou trvání 33 dnů. Bude se samozřejmě sledovat i vliv na okolní vrty, které jsou jedním z vodních zdrojů pro město Zbýšov. Musíme také vyhodnotit, jestli je voda v pořádku – zda neobsahuje nadlimitní množství síranů, chloridů a dalších látek,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

V případě, že dlouhodobé čerpací zkoušky potvrdí dostatek podzemní vody a odběr a případná úprava vody se ekonomicky vyplatí, budou rovnou následovat kolaudace průzkumných vrtů na trvalé vodní zdroje.

„Pokud by kvalita neumožňovala použití pro vodu pitnou, můžeme ji využít na zalívání zeleně nebo jako užitkovou. A ušetříme pitnou vodu ze stávajících zdrojů, která se dosud pro tyto účely běžně používá,“ doplnil Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.