Zaorálek: ČSSD musí zároveň dělat zahraniční a evropskou politiku

13.03.2015 15:00

Projev Lubomíra Zaorálka na sjezdu ČSSD

Zaorálek: ČSSD musí zároveň dělat zahraniční a evropskou politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Já vám přeji dobré ráno, milé přítelkyně, přátelé, vážení hosté. Já, jako místopředseda strany, jsem měl jako hlavní svěřenou otázku zahraniční politiky a kontakty s politickými stranami, bratrskými a sesterskými.

Dovolte, abych na úvod řekl, že když tady předseda mluvil o těch cílech, které jsme splnili, tak kdybychom měli pomyslet na to, co nás čeká, tak si myslím, že to jsou tady ta hesla, která vidíme tady vlevo. "Hospodářský růst", "bezpečná budoucnost" a "sociální soudržnost". A dovolte, abych řekl, že bez zahraniční politiky a bez toho, že nebudeme dělat politiku pouze tady v této zemi, tak tyto cíle nesplníme. Protože růst ekonomický se nepodaří v Česku držet, pokud neporoste také Evropa. Bezpečnost této země nejsme schopni uhájit, pokud nebudeme žít v demokratickém prostředí, ve kterém se budou dodržovat pravidla a principy, které budou všichni ctít. A zároveň nejsme schopni udržet sociální stát v této zemi, pokud nebudeme budovat také sociální dimenzi Evropy.

A proto si myslím, že Česká strana sociálně demokratická musí zároveň dělat zahraniční a evropskou politiku. Nám to usnadnilo to, že jsme jako strana, která byla v opozici, udržovali hojné kontakty s našimi partnery. I když jsme byli v opozici, tak jsme komunikovali třeba právě se Stranou demokratické levice na Slovensku Roberta Fica, který právě přijel, takže ho vítám srdečně. (Potlesk)

Ano. Slovenský premiér je příklad toho politika, který s námi komunikoval, i když jsme byli v opozici. A já mu za to děkuji. A my jsme se takto i s těmi ostatními připravovali na to, že když budeme politikou s vládní odpovědností, tak už budeme vnímaní jako seriózní partneři také v Německu, Francii a dalších. Takže to bylo to, co věřím, že se nám podařilo, že jsme byli připraveni na převzetí vládní odpovědnosti i na tom poli evropských sociálně demokratických stran.

A já bych rád řekl jednu věc. Nejde jenom o to stýkání se mezi politiky, mezi ministry a mezi předsedy vlád, ale jde o to, aby i v té straně jsme měli místa, kde děláme politiku, kde se stýkáme s představiteli ostatních politických stran a představiteli sociálních demokratů z Evropy.

A já bych vyzvedl především Masarykovu demokratickou akademii jako "think thank", o kterém bych si přál, aby byl plnohodnotný do budoucna, a bude také místem, kde se budeme stýkat s ostatními podobnými "think thanky" v Evropě. A zároveň Akademii sociální demokracie, což je místo, kde společně s našimi přáteli právě ze Slovenska, Rakouska, ale také Německa pořádáme takové semináře a setkání pro mladé sociální demokraty české a slovenské.

Já si myslím, že tady v tomto sále je celá řada mladých, kteří už jsou výsledkem a jsou už absolventy těch turnusů Akademie sociální demokracie. Dokonce, pokud vím, tak už je dokonce jeden předseda krajský, který je naším absolventem. Nechci říkat, kdo tady všechno sedí, ale pro mě je to nesmírně podstatný výsledek. To, že takto už na této úrovni se učíme dělat evropskou politiku a učíme se navazovat kontakty s představiteli politických stran, které jsou nám blízké v Evropě, já vidím jako zásadní věc.

Jsem rád, že jsem na tom mohl podílet, je to tady doufám také výsledek kousek mé práce, kterou jsem se snažil v posledním období dělat, a přikládám tomu obrovský význam. Slyšel jsem nějakého politologa, který říkal, že nezískáme mladé. Já si myslím, že to není pravda. Mně připadá, i do toho posledního ročníku se hlásilo velké množství mladých lidí a mladých sociálních demokratů. A já bych si přál, aby tato oblast práce byla vnímána jako něco, co je do budoucna stěžejní.

Takže já děkuji těm, kteří pomáhali v téhle oblasti, které já jsem se věnoval, a doufám, že i do budoucna bude Masarykova akademie i Akademie sociální demokracie tím, kdo bude produkovat, bude získávat mladé lidi, mladé talenty pro sociální demokracii a zároveň bude vychovávat sociální demokraty, kteří budou vnímat naši stranu jako součást té evropské rodiny. Bez ní, si myslím, nebude úspěchu jenom v samotném Česku. Takže děkuji. (Potlesk)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice