Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

26.04.2024 10:21 | Tisková zpráva

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to jsou podle Lubomíra Zaorálka cíle, spojující sociální demokraty po celé Evropské unii. Volební lídr SOCDEM pro volby do europarlamentu během tiskové konference Sociální demokracie společně s Klárou Školníkovou a Vladimírem Špidlou upozornil na trend zhoršujícího se postavení pracovníků v EU.

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Práva pracujících a střední třídy současná vláda dál oslabuje, přičemž zároveň klesá hodnota reálných mezd. V paritě kupní síly se stále nemůžeme rovnat starým členským zemím EU. „Firmy vyplácejí zaměstnancům různé mzdy v různých zemích. Naším cílem je toto změnit. Princip, že za stejnou práci máte stejné peníze platí nyní pouze u evropských poslanců a komisařů. Rozdělená Evropa nemá smysl,“ zdůraznil lídr Sociální demokracie pro volby do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek.

„Proč u nás neklesají ceny elektrické energie, když všude kolem klesají,“ ptá se také Lubomír Zaorálek. „Nefunguje trh, regulační úřad a stát mlčí, protože mu situace, stejně jako dodavatelům energie, vyhovuje. Jsme klientelistický stát. V žebříčku klientelistického kapitalismu jsme se umístili na druhém místě,“ přikládá vysvětlení Lubomír Zaorálek. Čeští miliardáři pomocí politického vlivu rozšiřují svůj majetek a podle ekonomického magazínu The Economist tvoří majetek pocházející z klientelistických vazeb 15 % HDP.

„Evropa bude držet pohromadě jedině za předpokladu, že bude probíhat sociální integrace a zmenší se rozdíly mezi zeměmi a budeme posilovat práva zaměstnanců. Naše vláda dělá pravý opak,“ uzavírá Zaorálek.

Zástupkyně hnutí Budoucnost na kandidátce Sociální demokracie Klára Školníková ilustrovala problematiku na konkrétním příkladě pracovníků online platforem. „Dohled nad pracovníkem má algoritmus, nikoliv osoba. Na základě programu proto můžete být propuštěni. Přitom kritéria pro hodnocení jsou nejasná a často i neférová. Zákazníci, kteří práci hodnotí, netuší, že jakékoliv jiné než nejvyšší hodnocení způsobuje srážky z odměny. Navíc se nezohledňuje dostupnost zákazníka nebo jiné překážky,“ uvádí Školníková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Komínek (KSČM): To je nějaká epidemie ve vládních stranách, že všichni chronicky lžou?

19:02 Komínek (KSČM): To je nějaká epidemie ve vládních stranách, že všichni chronicky lžou?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dárcovství krve.