Zastupitelé za Žižkov (nejen) sobě vyzvali k projednání budoucnosti Autonomního sociálního centra Klinika

07.03.2016 14:38

Na žádost 12 zastupitelů a zastupitelek klubu Žižkov (nejen) sobě (ŽNS) bylo na úterý 8. 3. 2016, v 15 hodin svoláno mimořádné zastupitelstvo MČ Praha 3 na téma budoucnost Autonomního sociálního centra Klinika (ASC Klinika). Vedení radnice třetí městské části požádalo po útoků agresorů 6. 2. majitele objektu Kliniky, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), nepřímo, aby neobnovil Klinice smlouvu o výpůjčce. ÚZSVM vzápětí prosbu Prahy 3 vyslyšel, a vyzval kolektiv Kliniky, aby objekt Jeseniova 60 opustil. MČ Praha 3 významně přispívá k ukončení činnosti Kliniky, která přinesla na Prahu 3 řadu společensky prospěšných aktivit.

Zastupitelé za Žižkov (nejen) sobě vyzvali k projednání budoucnosti Autonomního sociálního centra Klinika
Foto: mmkv.cz
Popisek: Budova radnice Prahy 3

Oficiálním důvodem pro neobnovení výpůjčky objektu Jeseniova 60 pro ASC Klinika je stanovisko stavebního úřadu ÚMČ Praha 3, že objekt není využíván v souladu s kolaudačním rozhodnutím. To však nemusí být nutně důvodem pro neobnovení výpůjčky pro ASC Klinika či pro ukončení její činnosti, jak tvrdí ÚZSVM povzbuzován vedením MČ Praha 3. Objekt lze jednoduchou administrativní procedurou rekolaudovat a provoz ASC Klinika tak uvést do souladu se zákonem.

„Násilný útok, spáchaný 6. 2. 2016 proti ASC Klinika, v den kdy probíhaly v Praze a celé Evropě demonstrace proti přijímání uprchlíků z válkou postižených oblastí, byl zřejmě motivován tím, že ASC Klinika organizovala úspěšnou humanitární pomoc v uprchlické krizi. Ve světle tohoto útoku by bylo velmi nešťastné, kdyby vlastník objektu vyhodnotil činnost ASC Klinika jako společensky nebezpečnou. Nechtěně by tím stvrdil a dokonal záměr agresora napadajícího hodnoty humanity, solidarity a univerzální lidské sounáležitosti. Chtěli bychom proto, aby zastupitelstvo požádalo ÚZSVM, aby ještě jednou přehodnotil své rozhodnutí o neobnovení smlouvy o výpůjčce pro ASC Klinika,“ uvedl Ondřej Rut, předseda klubu zastupitelů ŽNS.

„V situaci, kdy ÚZSVM nemá k dispozici státní instituci či organizační složku státu, která by měla o budovu Jeseniova 60 zájem, se domnívám, že pro její využití, včetně možného dalšího setrvání ASC Klinika v tomto objektu, je vhodné zajistit převod objektu do vlastnictví hl. m. Prahy. Praha 3 by se proto měla obrátit na Radu hl. m. Prahy, aby s ÚZSVM zahájila jednání o převodu objektu Jeseniova 60 do vlastnictví hlavního města,“ nastínil možné řešení další existence Kliniky Matěj Stropnický, člen zastupitelstva MČ Praha 3 a zastupitelstva hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.