Zavadil: Nedělejme z minimální mzdy ideologického strašáka

29.09.2013 14:20

Vůbec nechápu, jak mohou někteří politici neustále omílat , že minimální mzda je strašák tržní ekonomiky, že by vůbec neměla existovat či, že její navyšování zvyšuje nezaměstnanost.

Zavadil: Nedělejme z minimální mzdy ideologického strašáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Zavadil

Sedm posledních let se minimální mzda vůbec nezvyšovala a nezaměstnanost vystoupala do rekordních čísel. Takže tato  poučka je jakási neoliberální báchorka. Žádná světová odborná literatura neposkytuje takovéto jednoznačné závěry. To by se Lucembursko či Nizozemsko, kde je tradičně  nejvyšší minimální mzda (1466 a 1265 eur)muselo potýkat s katastrofální nezaměstnaností. I tak nejliberálnější země s největší smluvní volností pracovních vztahů jako jsou USA, mají léta zavedenou minimální mzdu a bere se se zde jako normální mít v tržní ekonomice zavedenu nejnižší (hodinovou) cenu práce nejnižší cenu práce. Člověk by se měl prací uživit a ne jít po práci žebrat. Takže každý moudrý politik by měl vědět, že minimální mzda má nejen funkci sociálně ochrannou, ale i motivační, tj. lepší jej pracovat, než pobírat sociální dávky. V Evropě se minimální mzda pohybuje na úrovni 35-40 procent průměrné mzdy a 15 procent nad životním minimem.  Takže volební návrh ČSSD se snaží alespoň trochu se tomuto standardu přiblížit.

 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…