Zdechovský (KDU-ČSL): Anders Breivik versus Eva Michaláková

28.01.2015 20:46

Norsko je známo svým „humanismem“, který má však mnoho podob.

Zdechovský (KDU-ČSL): Anders Breivik versus Eva Michaláková
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Snad nic ho nedokáže ukázat lépe, než srovnání podmínek, které má nyní masový vrah Anders Breivik na jedné straně a matka dvou synů Eva Michaláková, kteří jí byli odebráni na základě falešného obvinění a pochybných psychologických posudkům, na straně druhé.

Nejprve k Andersi Breivikovi, který zavraždil celkem 77 lidí. Jinde by za takový čin dostal trest smrti či minimálně doživotní trest v přísně střežené věznici bez možnosti propuštění. Norsko ale chce dát najevo, jak mu záleží na tom, aby se i s tím nejstrašnějším hrdlořezem či psychopatem zacházelo pokud možno co nejhumánněji.

Rodina je dle médií s Breivikem v písemném i osobním kontaktu a neplatí pro ní žádná větší omezení, tak jako u paní Michalákové. Při setkání rodina může s ním hovořit rodným jazykem, tedy norsky. K tomu ještě dodávám, že jeho „věznice“ připomíná spíše lepší penzion 3 + 0, kde má přístup k počítači, televizi, posilovně a může si oběd vybrat i z několika chodů.

Ve školce pracovat může, vlastní děti vychovávat nesmí

Na druhé straně je Eva Michaláková coby česká matka dvou odebraných synů Davida a Denise. Policie u ní zkoumala podezření na sexuální obtěžování dětí, nicméně nenašla nic, co by nasvědčovalo, že by k něčemu takovému mělo dojít. Nepředstavuje žádné nebezpečí ani pro své okolí, ani pro děti. Svědčí o tom i skutečnost, že pracuje s dětmi v mateřské školce.

A už vůbec ne v Norsku, které je ochranou dětí doslova posedlé. Eva Michaláková ale dostala všechna potřebná osvědčení bez problémů. Pokud má předpoklady k tomu, aby pracovala s cizími dětmi, dokáže se zcela jistě dobře postarat i o své vlastní. Přesto všechno mohla Eva Michaláková vídat své děti pouze dvakrát ročně na dvě hodiny. Nyní u ní Barnevern přitvrdil, když ji dobu snížil ze dvou hodin pro každého z obou dětí pouze na patnáct minut na to, aby viděla oba syny!

Takže si to shrňme: Masový vrah může celkem pravidelně vídat komunikovat se svými příbuznými a rodinou v norštině. Setkávání nejsou kladeny žádní větší překážky či omezení. A na druhé straně byly nevinné matce odebrány děti a nyní je smí vídat jen dvakrát do roka na patnáct minut, a to ještě za velmi přísného dohledu norské sociálky. Matka nesmí se svými dětmi mluvit česky ani je obejmout. Důvod nikdo pořádně neví.

Jak je něco takového vůbec možné? V případě zacházení s masovým vrahem vidíme bezbřehou humanitu ve vztahu k nejnebezpečnějším zločincům. Naopak některým nevinným nedokážou pomoci ani soudy či policie a příliš účinný není ani diplomatický nátlak. Takhle to dopadá, když se sociálka stane státem ve státě.

Kritici medializace mohou vymyslet lepší nástroj

Někteří diskutující i komentátoři si stěžují na přílišnou medializaci a politizaci celé kauzy. A mají i trochu pravdu. Pokud právní i diplomatické prostředky dostatečně nezabírají, není jiná možnost, než dostatečně rozšířit povědomí o bezpráví a zkusit ho napravit přes poslední nástroj – veřejnou diskusi. Pokud s tím někdo nesouhlasí, ať vymyslí jiný nástroj. Z mého pohledu současný mediální a politický tlak je poslední šance zvrátit bezpráví páchané na Michalákových. 

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…