Zdechovský (KDU-ČSL): Český vánoční strom zdobí Evropský parlament

01.12.2022 5:34 | Tisková zpráva

České předsednictví v Radě Evropské unie nabídlo řadu možností pro prezentaci nejen našich diplomatických schopností, ale České republiky jako takové. Měli jsme možnost ukázat Evropě naše nápady, naši vynalézavost, zručnost i české tradice.

Zdechovský (KDU-ČSL): Český vánoční strom zdobí Evropský parlament
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Blížící se vánoční svátky jsou tradic plné. A proto se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, EPP) ve spolupráci se sklárnou Koulier rozhodl přivézt do Bruselu jednu z nejkrásnějších českých tradic – pravý český vánoční strom.

„Chtěli jsme v Evropském parlamentu ukázat nějakou českou tradici, která zároveň symbolizuje český um, něco, co potvrzuje rčení ‚zlaté české ručičky‘. O nápadu jsem se zmínil před majitelkou zámku Loučeň Kateřinou Šrámkovou, která je zároveň i obchodní ředitelka sklárny Koulier, a společně jsme vymysleli český vánoční strom,“ přibližuje zrod myšlenky europoslanec Tomáš Zdechovský. Právě na zámku Loučeň tradičně probíhá akce s názvem Příběh vánočního stromečku, v rámci které se vystavují desítky vánočních stromů a která byla pro tento projekt inspirací.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17930 lidí

Čtyřmetrovou českou jedli ze Žďáru nad Sázavou, kterou věnovala Evropskému parlamentu společnost Kinský Žďár a. s., zdobí v Bruselu více než čtyři sta unikátních foukaných skleněných ozdob ze sklárny Koulier. Ozdoby jsou v secesním dekoru a skláři na nich pracovali celý rok. Mezi ozdobami jsou tvary, které byly v Koulieru vyfoukány vůbec poprvé, skláři experimentovali od jara a výsledek je opravdu obdivuhodný. Aby si ozdoby ze secesní kolekce mohlo prohlédnout co největší množství lidí, stojí totožně ozdobený strom také na zámku Loučeň ve středních Čechách, kde bude vystaven až do 6. ledna.

„Přípravám jsme se v naší sklárně věnovali dlouhé měsíce. Strom jsme dokonce cvičně zdobili už u nás, abychom vytvořili ozdoby na míru, aby byl zaplněn a decentně odekorován každý kousek. Myslím, že z reakcí všech zúčastněných se dá říct, že se nám to povedlo, a strom řadě lidí vyrazil dech,“ uvádí Kateřina Šrámková, obchodní ředitelka značky Koulier.

„Při pohledu na výsledek jsem opravdu pyšný a dojatý. Věřím, že jsme zahájili novou tradici, na kterou budou navazovat další předsednické země v následujících letech, protože je to skvělá možnost, jak přiblížit Evropské unii národní tradice jednotlivých členských zemí,“ dodává Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu