Zdechovský (KDU-ČSL): Chcete zábavnou a vzrušující práci v Barnevernetu?

02.01.2015 22:57

Norská sociálka Barnevernet, resp. její pobočka v Larviku hledá nové zaměstnance. Inzerát, kterým je láká, ale vzbuzuje ne zcela šťastné asociace.

Zdechovský (KDU-ČSL): Chcete zábavnou a vzrušující práci v Barnevernetu?
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Vždycky potěší, když reklama či inzerát obsahuje kouzlo nechtěného. Zvláště v případě, kdy na sebe daná firma či instituce prozradí více, než by sama chtěla. Velmi krásně to nedávno předvedla norská sociálka Barnevernet, resp. její pobočka v Larviku, hledající nové zaměstnance. Na fotce je kovboj točící lasem, snažící se chytit koně, který je před ním. Celému sdělení vévodí nápis: „Hledáte zábavu a vzrušení?“

Pokud si úřad odebírající děti dává reklamu na vedoucího s kovbojem a lasem, ukazuje tím celkem vystižně, jak „drastickou“ práci norská sociálka odvádí. Rodiče a děti jsou v roli štvané zvěře, která, jakmile je chycena, už se nikdy nemůže dostat ven ze spárů této organizace. Připomnělo mně to Orwellovo 1984. Kdokoli jednou uvázl v síti ideopolicie, měl absolutní jistotu, že z ní nevyvázne se zdravou kůží.

Zároveň bych chtěl dodat, že jak je reklama vystižná, tak je samozřejmě naprosto nevkusná a nevhodná. Odebírání dětí rodičům metaforicky ztvárněné jako chytání splašených koní není možné brát ani jako nadsázku a už vůbec ne jako vtip.

Ročně je v Norsku odebráno z rodin několik tisíc dětí. Z toho u více jak poloviny jsou důvody přinejmenším velmi nejasné. Odebírání dětí způsobí ročně smutek, zoufalství a žal tisícům postižených dětí i rodičům. Práci v Bernevernu tak může považovat za zábavu a vzrušení pouze psychopat.

Všechno zlé ale může být v konečném důsledku pro něco dobré a platí to i v této záležitosti. Doufám, že i díky této náborové reklamě norská veřejnost lépe pochopí, jak se Barnevernet chová a začne tlačit, aby se skoncovalo s obludnými praktikami této instituce s privilegovaným postavením státu ve státě.

Pro úspěch v kauze dětí Evy Michalákové je důležitá nejen podpora ze strany České republiky či Evropské unie, ale také zevnitř od samotných Norů. Pokud zde přiloží (byť zcela nezamyšleně) svoji pomocnou ruku i sám Barnevernet, bude to jedině dobře.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…