Zdechovský (KDU-ČSL): Co se inspirovat v Jižní Koreji?

26.07.2020 8:38

Komentář na facebookovém profilu k návrhu omezení volebního práva kvůli karanténě

Zdechovský (KDU-ČSL): Co se inspirovat v Jižní Koreji?
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Když jsem se vás ptal, zda souhlasíte s omezením volebního práva kvůli karanténě, jednoznačně jste řekli NE!

A já jsem strašně rád, že tento zásah do našich práv vnímáme všichni stejně. Jediným argumentem ministra vnitra Hamáčka bylo, že to prostě nejde zařídit. Tak co se kouknout kolem sebe? Co se inspirovat v Jižní Koreji?

V dubnu, když se zde konaly volby, bylo v karanténě celkem 50 000 občanů. Nikdo jim jejich právo volit nevzal, naopak vláda udělala maximu, aby mohli jít všichni volit, a to za těchto podmínek:

  • Svůj úmysl museli oznámit nejpozději den předem (do 14. dubna) do šesti hodin večer místního času, jinak mohli volit pouze korespondenčně
  • Voliči museli nosit roušku
  • Lidem v karanténě bylo umožněno opustit místo, kde se zdržovali, pouze ve vyhrazeném čase od 5:20 do 6 hodin, kdy končilo regulérní hlasování
  • Do hlasovací místnosti je buďto převezli zdravotníci, nebo byli sledováni zvláštní stopovací aplikací
  • Voliči v karanténě museli stát ve dvoumetrových rozestupech a hlasovali za volební zástěnou oddělené od prostoru, kde hlasovali ostatní
  • Při příchodu jim byla změřená teplota, museli si dezinfikovat ruce a nasadit si rukavice předtím, než vhodili svůj hlas. Rukavice pak musely být vhozeny do určeného koše.
  • Úředníci v ochranném obleku měli po každém použití dezinfikovat zástěnu a razítka na volební lístky
  • Voliči opouštěli místnost odlišnou cestou než vstoupili, aby minimalizovali kontakt s dalšími lidmi
  • Domů či do zařízení, kde trávili karanténu, se museli vrátit před 7. hodinou večerní. Nikde se nemohli zastavovat a svůj návrat museli ohlásit pomocí stopovací aplikace nebo zprávou po telefonu.

Fakt to jde. Jen se musí chtít.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi