Zdechovský (KDU-ČSL): Důkazy ukazují, že v Norsku dochází k systémové chybě

20.02.2015 12:50

Ve středu 18. února se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) setkal společně s hejtmanem Královéhradeckého kraje a dalšími představiteli kraje s prezidentem Milošem Zemanem.

Zdechovský (KDU-ČSL): Důkazy ukazují, že v Norsku dochází k systémové chybě
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Europoslanec Zdechovský a prezident Miloš Zeman si potvrdili společný názor a postup v případě pomoci navrácení dětí českým rodinám v Norsku a Rusku.

"Důkazy ukazují, že v Norsku dochází k systémové chybě. Děti jsou často odebírány na základě neúplných podkladů, popřípadě nedůvěryhodných výpovědí svědků. Jsem velmi rád, že máme s panem prezidentem stejný názor. Česká republika využije všech dostupných nástrojů k tomu, aby pomohla Evě Michalákové k navrácení svých dvou synů do její péče," popsal Zdechovský po pracovním setkání s prezidentem Zemanem v Hradci Králové a dodal, že norská sociální služba Barnevernet hrubě pochybila a na místo spolupráce s rodinou došlo k ukvapenému odebrání dětí.

Odebírání dětí od rodičů je nepřípustné

Případ Aničky Hromádkové se táhne roky. V roce 2008 v rámci rozvodového řízení svěřil český soud svým předběžným opatřením dívku do péče otce, její matka (původem z Ruska) ale s dcerou vycestovala do země svého původu a už se nevrátila. Otec se od té doby marně domáhá vrácení své dcery do Česka.

Rozsudek, jímž byla Anna Hromádková svěřena do výchovy jejího českého otce, nabyl právní moci v roce 2012, ruské soudy jej však neuznaly a dívka zůstala s matkou. Úřady v Rusku dlouhodobě zastávají názor, že matka s dcerou vycestovaly do vlasti zcela legálně. Anně udělily ruské občanství.

"Tyto případy se už nebudou opakovat. Evropský parlament schválil minulý týden přistoupení Ruska a dalších sedmi států k Haagské úmluvě o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí," informoval Zdechovský. Zároveň ocenil postoj pana prezidenta a jeho snahu v pomoci českým rodinám v zahraničí.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…