Zdechovský (KDU-ČSL): Lidovci jako jediní zveřejnili seznam protiteroristických opatřeních

24.11.2015 21:15

Evropští lidovci chtějí prosadit seznam protiteroristických opatřeních, který by měl přispět k zvýšení bezpečnosti občanů Evropské unie.

Zdechovský (KDU-ČSL): Lidovci jako jediní zveřejnili seznam protiteroristických opatřeních
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Na seznamu opatření se shodli europoslanci Evropské lidové strany (EPP) napříč všemi členskými státy a byl konzultován i s  experty z evropských agentur jako jsou Europol, Frontex a Eurojust.

„Shodli jsme se na tom, že v současné době je potřeba rychle provést zásadní změny v oblasti bezpečnosti. Musí se dotáhnout jak některé legislativní návrhy, tak konkrétní opatření v oblasti zesílených kontrol vnějších hranic,“ vysvětluje český lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který se na materiálu spolupodílel.

Europoslanec Zdechovský navíc s kolegy z Výboru pro vnitřní bezpečnost a spravedlnost (LIBE) a Rozpočtového výboru (BUDG) prosadili historicky nejvyšší navýšení peněz na oblast bezpečnosti. „Výdaje Evropské unie na bezpečnost by měly být navýšeny až na 4 miliardy korun, což je nejvyšší navýšení v historii EU,“ dodal Zdechovský.            

Lidovci chtějí systématická opatření

Lidovci chtějí prosadit komplexní systém řešení, který by zahrnoval jak legislativní opatření, tak konkrétní operativní kroky. Například prosazují urychlené spuštění registru dat o cestujících leteckých společností nebo rychlejší odstraňování propagandistických videí Islámského státu ze sociálních sítí. Posílit by měly i evropské agentury zabývající se bezpečností Europol, Eurojust nebo Frontex.

„Za naprostou prioritu považujeme boj s terorismem a posílení ochrany vnějších hranic. Například bychom měli začít pracovat na systému inteligentních hranic, které nám zajistí informace o tom, kdo a kdy vstoupil na území Evropské unie. Systém razítek v pasech je už dávno překonaný,“ upozornil například na jednu z důležitých součástí systému opatření Zdechovský.

Evropští lidovci také chtějí, aby byla posílena vojenská angažovanost v Sýrii. Taktéž mají být vyhodnoceny způsoby, jak zlepšit a upevnit spolupráci s třetími zeměmi, aby byla ukončena občanská válka a zajištěna polická stabilita v Sýrii. Podle lidovců má být i přehodnocení spolupráce s Tureckem ve věci boje s terorismem, financování terorismu a kontrol vnějších hranic prostřednictvím akčního plánu, navracení uprchlíků.

Daniel Rejman

Protiteroristická opatření po útocích v Paříži

Hlavní priority Evropské lidové strany (EPP) a KDU-ČSL

1. Urgentní finalizace a rychlá aplikace unijní legislativy

·       PNR directive:  Evropský systém evidence a kontroly pasažérů letových společností. Zahrnutí letů mimo EU a závěrečného shrnutí trialogů do prosince 2015.

·       Směrnice o ochraně dat: Posouzení textu k zjištění potenciálních negativních dopadů na represivní složky a technickou kapacitu k výměně informací za účelem vyšetřování, provedení příslušných akcí a stíhání zločinců a terorismu – polovina roku 2016.

·       Úzká spolupráce internetových společností a společnostíprovozujících sociální sítě při odstraňování nepovoleného online obsahu a odhalování komunikace mezi teroristy – okamžitě.

2. Posilování evropských agentur

·       Nařízení o Europolu:  Neodkladné je shrnutí toho, co se udělalo, včetně legální báze pro tzv. „Internet Referral Unit“, aby byla plně akceschopná. Zapotřebí jsou též zvláštní zdroje pro „upgradování“ technických kapacit (například nové dešifrovací a sledovací systémy).

·       Frontex: Mají být zajištěny zvláštní zdroje pro posílení kontrol na vnějších hranicích.

·       Eurojust: Nárůst prostředků na operativní schůzky státních zástupců a prokurátorů a koordinace jejich činnosti.

3. Radikalizace a protiteroristická legislativa

·       Radikalizace: Má se předcházet radikalizaci ve vězeních a na internetu, přičemž součástí strategie mají být vzdělání a lepší integrace.  Přijetí příslušných opatření je zamýšleno za situace, kdy se očekává příchod zahraničních bojovníků.

·       Nepovolený obchod se střelnými zbraněmi:  Přikročit se má kpřepracování směrnice a akcí podnikaných proti černému trhu v Belgii, na západním Balkáně, východní Evropě a tzv. černé síti.

·       Dohoda o TFTP (Trivial File Transfer Protocol )Zajištění jejího prodloužení a platnosti. Komise má předložit návrh Evropského programu pro sledování teroristických financí (European terrorist finance tracking programme).

·       Evropská černá listina teroristických organizací včetně saláfistických hnutí a organizací.

·        Přehodnocení rámcových rozhodnutí týkajících se terorismu:zrychlení procesů

·       Zahraniční bojovníci: společná definice a dohled nad „navrátilci“.

·       Podpora obětí terorismu na evropské úrovni – zabavování majetku po teroristech za účelem odškodnění obětí.

·       Zpravodajské služby: Klíčové je lepší sdílení informací a spolupráce mezi členskými zeměmi.

4. Ochrana hranic

·       Revize legislativy schengenské hranice: za účelem posílení a lepší koordinace kontrol na vnitřních hranicích.

·       Okamžité zesílení kontrol na vnější hranici – především Řecko a Itálie.

·       „Chytré hranice“:  Komise má neodkladně přijít s novým návrhem, který má být posléze neprodleně přijat Evropským parlamentem, aby mohl být identifikován každý člověk, který přijde či odejde, a existoval plný přístup k datům od donucovacích orgánů, celníků a pohraniční policie.

·       Registrace migrantů: V případě odmítnutí migranta má následovat navrácení, případně mají být uplatněna donucovací opatření (návraty letadly). Taktéž má dojít k neodkladnému zřízení hotspotů.

5. Vnější dimenze

·       Posílení spolupráce v oblasti zpravodajské činnosti: uvnitř EU, ale také s našimi spojenci v NATO, jmenovitě USA.

·       Vojenská akce:  Má být posílena vojenská angažovanost v Sýrii. Taktéž mají být vyhodnoceny způsoby, jak zlepšit a upevnit spolupráci s třetími zeměmi, aby byla ukončena občanská válka a zajištěna politická stabilita v Sýrii.

·       Vy/přehodnocení spolupráce s Tureckem ve věci boje s terorismem, financování terorismu a kontrol vnějších hranic prostřednictvím akčního plánu, navracení uprchlíků.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky