Zdechovský (KDU-ČSL): Nizozemská policie zbytečně šikanuje české řidiče

30.06.2014 22:33

Podnikáte a zažili jste někdy v Česku šikanu ze strany úřadů či policie? Tak věřte tomu, že úřady vám dokážou pěkně zatopit i na západ od nás. Nedávno se na mě obrátil s žádostí o pomoc majitel jedné dopravní společnosti.

Zdechovský (KDU-ČSL): Nizozemská policie zbytečně šikanuje české řidiče
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Vše, co se dočtete na následujících řádcích, může působit neuvěřitelně až absurdně. Ale věřte tomu, že Kocourkov nenajdete jen v České republice či dětské knížce od Ondřeje Sekory.

Mohu prozradit, že se jednalo se o královéhradeckou dopravní společnosti DC Falcon s.r.o. Jejímu řidiči bylo v Nizozemsku při kontrole protiprávně vyhrožováno zatčením a uvězněním, nezaplatí-li pokutu.  Výše pokuty nakonec způsobila firmě tak velké problémy, že byla nucena přerušit podnikání.

Řidič byl sankcionován kvůli údajně velké odchylce v nastavení tachografu. Přitom na místě zadržení nebylo provedené žádné měření pomocí předepsaných kalibrovacích měřidel a ani o tom nebyl vyhotoven žádný zápis. K tomu je navíc potřeba dodat, že všechna potřebná povolení a dokumenty měl řidič u sebe a na vyzvání je předložil.

V čem tkví příčina celého problému?

Policejní inspektor E. G. Rozenbrand prostě neakceptoval platné mezinárodní povolení a ověření kontrolních orgánů České republiky. Akreditovaná zkušebna Texo Truck Service s.r.o. naměřila povolené odchylky tachografu v hodnotě 2,6 % a dle nařízení Evropské komise 3821/85/EHS a nařízení 165/2014 je maximální povolená hodnota 4 %. Z toho samozřejmě vyplývá jediné: Tachograf vozidla byl v naprostém pořádku.

Zde můžeme vidět, jak neznalost úředníků znepříjemňuje lidem život a pak se nemá na tu unii nadávat. Nejspíše se jednalo o pochybení jednotlivce, nicméně podobné případy byly zaznamenány i v dalších zemích, když každý automobil z „východu“ je vnímán ihned jako podezřelý.

Protože řada úředníků nezná evropské zákony a normy, dochází potom k případům šikanování (nejen) našich řidičů. Mnoho lidí se tak bez vlastního přičinění dostalo do nesnází. Rozhodl jsem se proto obrátit se na Evropskou komisi a nizozemské úřady s žádostí o prošetření případů a důrazné potrestání viníka. Mohou při tom použít i jeho slova: „Neznalost zákona neomlouvá…“

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…