Zdechovský (KDU-ČSL): Norsko musí platit kvůli Barnevernetu další odškodné rodičům

20.11.2019 7:32

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dnes vydal další rozsudek ve věci norské sociální služby Barnevernet. V kauze K.O. a V.M. konstatoval, že byl porušen článek 8 práva na rodinný život, protože rodiče po akutním odběru mohli dceru vídat jen 12 hodin ročně.

Zdechovský (KDU-ČSL): Norsko musí platit kvůli Barnevernetu další odškodné rodičům
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Podle soudu nebylo dostatečně vysvětleno, proč by nemělo být v nejlepším zájmu dítěte se s rodiči vídat častěji a proč tak prakticky bylo k pěstounské péči přistupováno jako k trvalému nikoliv jen přechodnému opatření. Odběr 9denní holčičky byl ale prý dobře zdůvodněn. Rodiče mají dostat odškodnění ve výši 10 000 euro a úhradu nákladů spojených se soudem. Dceru už mají od loňska doma.

„Rozhodnutí soudu vítám a jsem rád, že rodiče dostanou odškodné, ačkoliv to samozřejmě nevynahradí několik let, které nemohli strávit se svou dcerou. Potvrdilo se to, co dlouhodobě kritizuji, Norsko nedělá dost, aby pomohlo ke znovusjednocení rodiny,“ komentuje rozsudek europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se s rodinou Kena Olsena dlouhodobě osobně zná. Otec totiž patřil k Norům, kteří se i účastnili protestů na podporu Evy Michalákové v Česku.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.