Zdechovský (KDU-ČSL): Po vstupu do EU vycítil bulharský organizovaný zločin šanci

11.04.2022 9:09 | Tisková zpráva

Členové Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Evropského parlamentu přijedou v pondělí pod vedením místopředsedy výboru Tomáše Zdechovského (EPP, KDU-ČSL) do Sofie, aby zkontrolovali čerpání evropských dotací.

Zdechovský (KDU-ČSL): Po vstupu do EU vycítil bulharský organizovaný zločin šanci
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Bulharsko se v minulosti potýkalo s rozsáhlými korupčními skandály a všudypřítomným organizovaným zločinem, který dlouhodobě vysával peníze z rozpočtu Evropské unie. Vedením delegace byl pověřen právě Zdechovský, jenž má dlouholeté zkušenosti s vyšetřováním podvodů týkajících se neoprávněného čerpání dotací na Slovensku, ale i v dalších zemích EU.

„Po vstupu Bulharska do EU vycítil tamní organizovaný zločin šanci získávat pravidelný přísun peněz z evropských fondů. Úkolem naší mise je změnit mechanismy pro přidělování financí z EU tak, aby je začali dostávat lidé, kteří na ně mají nárok, nikoliv oligarchové a podvodníci,“ uvádí Zdechovský s tím, že v Bulharsku docházelo k systematickému zneužívání evropských financí.

Podle Zdechovského se v současnosti v Bulharsku vyšetřuje přes 100 případů, které se týkají podvodů s unijními dotacemi. Problematickou oblastí je zemědělství, kam směřuje obrovský balík peněz z EU. Europoslanci z kontrolního rozpočtového výboru na to upozornili ve své zprávě, kterou v březnu schválilo plénum Evropského parlamentu.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí

„Obdrželi jsme mnoho konkrétních podnětů, které poukazovaly na zneužívání evropských peněz. Přijeli jsme se přesvědčit na vlastní oči, jestli se bulharské úřady snaží o nápravu systému. Chceme se sejít s občanskými aktivisty, novináři, ale také politiky, abychom si udělali kompletní obrázek o situaci v zemi. Bulharsko musí změnit mechanismy pro vyplácení dotací a také nastavit efektivnější kontroly, aby v budoucnu na peníze z EU dosáhlo,“ dodává Zdechovský, podle něhož nesmí dotace téct k mafiánům a oligarchům, kvůli kterým země zbytečně přichází o desítky milionů euro.

Kontrolní skupina se na úvod setká se zástupci občanské společnosti a investigativními novináři. Poté europoslanci zavítají na ministerstvo zemědělství, financí, národní kontrolní úřad či na státní zastupitelství. Své poznatky z třídenní kontrolní mise shrnou na středeční tiskové konferenci.

Podle Transparency International patří Bulharsko dlouhodobě mezi nejzkorumpovanější státy v Evropské unii. Evropský parlament v minulosti kritizoval bulharskou vládu za to, že selhávala v boji s korupcí, dodržováním principů právního státu či organizovaným zločinem.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…