Zdechovský (KDU-ČSL): Právní stát jako podmínka čerpání peněz EU

17.01.2019 15:38

Evropský parlament dnes podpořil návrh, aby po roce 2021 členské státy mohly čerpat peníze z rozpočtu EU jen tehdy, pokud dodržují zásady právního státu tak, jak jsou definované v zakládacích smlouvách EU.

Zdechovský (KDU-ČSL): Právní stát jako podmínka čerpání peněz EU
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Úkolem Evropského parlamentu je dohlížet na využívání peněz daňových poplatníků v členských státech v souladu s jednotnými pravidly. Nový mechanismus by měl zajistit, že unijní fondy nebudou zneužívány na zkorumpované projekty nebo k vlastnímu obohacení politiků a osob jim blízkých. Pro praxi ale bude velmi důležité vědět, jak bude Komise například posuzovat nezávislost soudnictví. Parlament proto do nových pravidel přidal podmínku konzultace Komise s nezávislými odborníky,“ komentuje nová pravidla europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který působí v rozpočtových výborech EP a účastnil se vyjednávání nové legislativy.

„Návrh nyní bude Evropský parlament projednávat s Radou, ve které bude nutný souhlas všech členských států. Jeho dosažení bude velmi problematické. Zásadní bude vyjednat rozumné pozměňovací návrhy tak, aby se nový nástroj stal užitečným pro boj proti korupci a nemohl se stát pomyslným kladivem v politickém boji mezi zájmy různých stran,“ dodává Zdechovský, který se po delším váhání rozhodl návrh podpořit, protože je s jednotlivými diplomaty v kontaktu a věří, že v rámci dalších jednání budou schopni potřebné změny prosadit.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Konečných příjemců dotací se opatření nedotkne

Podle nových finančních pravidel by Komise mohla navrhnout Radě, aby pozastavila nebo omezila přístup k financování EU těm členským státům, ve kterých je ohrožena nezávislost soudnictví, orgány veřejné moci rozhodují svévolně nebo je omezena dostupnost a účinnost právních opravných prostředků. V případě pozastavení plateb by však členské státy musely proplatit probíhající projekty konečným příjemcům tak, aby následky nenesli oni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce